Latvijas simtgades svinību kulminācijas priekšvakarā – 15. novembrī – uz lielajiem ekrāniem nonāca Rozes Stiebras jaunā animācijas filma "Saule brauca debesīs". Šobrīd tā saņēmusi jau pirmās atsauksmes un uzsākusi dzīvi kinoteātros, tāpēc piedāvājam ieskatu filmas tapšanas aizkulisēs par to, kā savas lomas ierunāja Jaunā Rīgas teātra aktieri Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš.

Kaspars Znotiņš filmā ierunājis neveiklo, tomēr drosmīgo Nabašnieku, kurš ir gatavs doties glābt Saules bērniņu.

"Viņš ir diezgan nebremzēts tipāžs. Nebremzēts tādā nozīmē, ka viņš daudz neapsver vai kaut kas ir iespējams, vai tomēr nē. Tāds trešais tēva dēls, kurš uzņemas neiespējamo misiju – atbrīvot Saules bērnu. Tādi tipāži paveic lielas lietas," par savu varoni saka aktieris.

"Filma liek nevis aizdomāties, reflektēt par tautas likteņiem, bet būt skaistumā. Kā saka mans filmas varonis – cik mēs ilgi staigāsim pa šo skaistumu?"

"Tas ir tā, kā reiz teica viens komponists par parastu mūzikas rakstīšanu un mūzikas rakstīšanu kinofilmai – kinofilmā jādod ārā viss ko var, pati labākā daļa. Tas pats ir arī ar animācijas filmu ieskaņošanu. Ar balss intonāciju tu vari interpretēt tēlu. Visa mākslinieciskā un aktieriskā koncentrācija ir uz balsi," komentē Znotiņš.

Savukārt Viļa Daudziņa balsī jaunajā animācijas filmā runā skarbais meža nelietis Vilks.
"Viņš ir meža bandīts ar viegli ievainojamu patmīlību. Tāds patriarhālas dabas personāžs. Un, ja kāds apšauba, ka viņš ir vilks vai pietiekami nopietns vilks, tad viņš dara savus ļaunos darbus, tikai lai pierādītu, ka viņš to var," saka Vilis Daudziņš.

Vinš animāciju sauc par ļoti smalku un jūtīgu mākslas žanru, kas ir mūsu nacionālā bagātība.
Viņaprāt ierunāt zīmētu filmu ir aizraujoši. "Savā ziņā esi daudz brīvāks, jo tevi neredz. Bet no otras puses – atbildība ir daudz lielāka, jo viss, ko tu būtu varējis izdarīt ar savu ķermeni, ko skatītājs varētu nolasīt, nu ir tikai sadzirdams," saka aktieris.

"Saule brauca debesīs" veidota pēc tautasdziesmu motīviem. Kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēku, lai bērniņu atgūtu. Nabašnieks apjož zobenu un kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā, lai stātos pretī gan mošķiem un ērmiem, gan pašu bailēm un slinkumam. Palīgiem dotas tikai trīs dienas: ja šajā laikā Saules meita netiks atrasta, viņa zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni. Seko briesmu un piedzīvojumu pilns ceļojums, kas ikvienam māca būt ne vien drosmīgam un attapīgam, bet arī izpalīdzīgam.

Jaunā animācijas filma tapusi programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!