Foto: Publicitātes foto
Divas Latvijas filmas ieguvušas balvas Viļņas dokumentālo filmu festivālā, portālu "Delfi" informēja režisors Andris Gauja.

Viņš pastāstīja, ka festivāla noslēguma ceremonijā sestdien Roberta Rubīna filma "Kā tev klājas, Rūdolf Ming" saņēma balvu kā 2. labākā filma, bet paša Gaujas filma "Ģimenes lietas" tika apbalvota kā 3. labākā filma.

Režisors vēsta, ka festivāla konkursa programmas filmas izvērtēja starptautiska žūrija ar pazīstamo dāņu dokumentālā kino ekspertu Tue Stēnu Milleru priekšgalā.

Dokumentālā filma "Ģimenes lietas" līdz šim kopumā ir piedalījusies jau vairāk nekā 20 kinofestivālos Eiropā un Ziemeļamerikā. Vasarā filma uzvarēja ASV lielākajā dokumentālo filmu festivālā "Silverdocs", kur saņēma balvu kā pasaules labākā dokumentālā filma.

Filmas "Ģimenes lietas" galvenā varone Zanda dzīvo Kurzemes ciematā, kur valda nabadzība, alkohols un vardarbība. Viņa cenšas glābt savu ģimeni, kur abu bērnu tēvs vienlaikus ir Zandas miesīgs brālis. Par spīti apkārt valdošajai bezcerībai filmas varoņi nezaudē optimismu un filmā netrūkst komiski absurdu situāciju. Plašākā izpratnē "Ģimenes lietas" ir stāsts par cilvēka vēlmi izrauties no sava ierastā dzīves apļa, lai īstenotu savus sapņus - šāda formula attiecas uz jebkuru cilvēku jebkurā sabiedrībā, uzskata filmas veidotāji.

Filmas režisors un scenārists ir Andris Gauja, operators - Aleksandrs Grebņevs, producente - Madara Melberga no filmu studijas "Fa Filma".

Savukārt Rubīna dokumentālā filma "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?" tapusi 2010.gadā Jura Podnieka studijā. Filma stāsta par tobrīd 13 gadu veco Rūdolfu no Talsiem. Viņš ir daudzpusīgs zēns, kurš aizraujas, piemēram, ar lamatu konstruēšanu un krāj filmu plakātus. Tomēr viņa lielākā aizraušanās ir zīmētu filmu veidošana. Rūdolfs pats uz pauspapīra strēmelēm ar flomāsteriem zīmē šausmu un spriedzes filmas. Demonstrējot filmas, viņš pats tās apskaņo ar balsi, visādi rūkdams un emocionāli runādams varoņu tekstus dažādās balsīs. Kino ir puiša dzīves būtiskākā lieta, tāpēc viņš piekrīt mācītāja ierosinājumam jaunās baznīcas atklāšanai uzzīmēt filmu arī par Bībeles sižetiem. Filmas vēstījums ir ārkārtīgi pozitīvs - Rūdolfs ir diezgan sarežģīta personība, tomēr ģimene un apkārtējie ar mīlestību ļauj izpausties zēna radošajai būtībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!