Foto: Inese Kalniņa
Arī šogad labākajām Latvijas filmām, to režisoriem, aktieriem, operatoriem un citiem kinoindustrijas profesionāļiem tiks pasniegtas “Lielā Kristapa” statuetes, kas šogad ieguvušas vēl lielāku nozīmi – tām ir nacionālās kinobalvas statuss. Šogad “Lielā Kristapa” statuete atkal transformējas, tomēr saglabā savu Daugavas pārcēlāja tēlu.

"Lielā Kristapa" balva kinematogrāfā tika iedibināta 1977. gadā Latvijas Kinematogrāfistu savienībā (LKS). Balvas idejas autori ir režisors Ansis Epners un tā laika LKS priekšsēdētājs Miks Zvirbulis.

Lielais Kristaps, saskaņā ar leģendu ir pārcēlājs pār Daugavu, aizbildnis un sargātājs. Figūras izveidošana tika uzticēta tēlniekam Mārtiņam Zauram, kurš kokā izgrieza Kristapu ar visu airi, lukturi un bērniņu uz pleca – savā versijā par vēsturisko Kristapa figūras skulptūru.

Sākumā "Lielais Kristaps" bija ceļojošā balva, kuru piešķīra ikgadējā LKS kongresā, LKS biedru balsojuma rezultātā. Kopš 1998. gada "Lielā Kristapa" balva vairs neceļo, trīs koka figūras glabājas Kino muzejā un Kinematogrāfistu savienībā.

Šo gadu laikā "Lielā Kristapa" figūras ir bijušas ļoti dažādas – no koka, no bronzas vai, piemēram, Kristapa siluets pulētas bronzas plāksnē – kā logs, kas rāda dzīvi un arī kino; kādu gadu laureātiem tika pasniegti tikai figūras fragmenti.

Šogad "Lielais Kristaps" līdzinās oriģinālās koka balvas 1977. gadā radītajam tēlam. Statuju veidojusi tēlniece Ligita Ulmane, bet bronzā figūras šobrīd Pārdaugavas darbnīcā lej meistars Kārlis Alainis. Patiesībā lielākais darbs norit pirms figūru atliešanas bronzā. Vispirms meistars pēc tēlnieces veidotā Kristapa modeļa plastilīnā veido modeļa formu ģipsī. Pēc ģipša balvas forma tiek veidota silikonā un tikai tad figūras tiks lietas bronzā.

Foto: Inese Kalniņa

Jau ziņots, ka Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" filmu programma tiks izrādīta no 6. līdz 12. oktobrim kinoteātros "Splendid Palace" un "Cinamon". Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 12. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace", kad arī tiks pasniegtas "Lielā Kristapa" balvas 23 kategorijās.

Atgādinām, ka portālā "Delfi" līdz 11. oktobrim notiek "Lielā Kristapa" publikas balsojums, nosakot, kura kinolente šogad saņems skatītāju simpātijas balvu.

Foto: Inese Kalniņa
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!