Foto: Publicitātes attēli

Par spīti tam, ka liela daļa sabiedrības ir visai konservatīvi kultūras patērētāji, animācija nebūt nav žanrs, kas paredzēts tikai bērnu auditorijai. Raidsabiedrība BBC izveidojusi izlasi ar 10 animācijas filmām pieaugušajiem.

Daļa animācijas filmu ir veidota tā, ka bērns redz sižetu, savukārt pieaugušie – zemtekstus. Taču pastāv arī filmas, kas animāciju izmanto tikai kā formu. Labs piemērs ir skarba humora pildītie animētie seriāli – "South Park", "Family Guy", nesen slavu ieguvušais seriāls "Archer". Pēdējo gadu kontekstā spēcīgi izcēlās arī Signes Baumanes animācijas filma par depresiju "Akmeņi manās kabatās".

"Delfi Kultūra" piedāvā ieskatu BBC apkopotajā 10 pieaugušiem cilvēkiem paredzētu animācijas filmu izlasē.

‘Bambi’ (1942)

Foto: Publicitātes attēli

"Bembijs" ir viena no labākajām Volta Disneja animācijas filmām, taču liela daļa vecāku savus bērnus nelaiž tai pat tuvumā. Iemesls – aina, kurā mednieka bulta nogalina Bembija māti, kas ir slavena ar savu traģismu.

Lai arī filmā redzamas vairākas jaukas ainas, tās pamatā tomēr ir dabas ritms un tam piemītošā nežēlastība.

'When the Wind Blows' (1986)

Foto: Publicitātes attēli

Sērīga un aizkustinoša animācijas filma par pensionētu britu pāri, kas pārdzīvo PSRS kodoluzbrukumu Lielbritānijai. Par spīti viņu mēģinājumiem adaptēties situācijai, galu galā vecīšu pāris nespēj izvairīties no saindēšanās ar radiāciju.

Līdzās emocionālajam lādiņam filma izceļas ar dažādām animācijas tehnikām un britiem raksturīgo, satīrisko humoru.

‘Yellow Submarine’ (1968)

Foto: Publicitātes attēli

Bītlu karjeras virsotnē radītā psihedēliskā multfilma sešdesmito beigās izraisīja zināmu revolūciju – eklektiskā tehnika, lieliskā mūzika un sirreālais sižets "Yellow Submarine" padara par tiešām neparastu animācijas filmu.

‘Grave of the Fireflies’ (1988)

Foto: Publicitātes attēli

BBC iesaka šo skatīties reizē ar "When the Wind Blows", tādējādi gūstot "fenomenāli depresīvu anti-kara komplektu". Arī šī japāņu animācijas filma vēsta par apokaliptisku bombardēšanu un cilvēku centieniem izdzīvot. Galvenie varoņi ir bērni, kas paspilgtina emocionālo vēstījumu.

‘Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit’ (2005)

Foto: Publicitātes attēli

Kultūratsaucēm bagātā komēdija, kurā redzami klasiskie plastilīna animācijas varoņi Voless un Gromits ir ne tikai smieklīga, bet arī aizkustinoša. Absurdās detaļas, patiesās emocijas un vienkāršā stilistika ierindo šo filmu BBC izlasē.

‘Waking Life’ (2001)

Foto: Publicitātes attēli

Ričards Linkleiters pēdējo gadu laikā ir kļuvis slavens pateicoties filmai "Boyhood". Tiesa, uzmanību viņš bija izpelnījies jau iepriekš – pateicoties animācijas filmai "Waking Life", kas ir mikslis starp dokumentāliem materiāliem un drāmu, fikciju un īstenību. Psihedēlisks un vizuāli iespaidīgs darbs.

‘Persepolis’ (2007)

Foto: Publicitātes attēli

Šī multiplikācijas filma vēsta par jaunas irāņu meitenes dzīvi Irānas revolūcijas laikā septiņdesmitajos gados. Lai arī filma ir izklaidējoša un dzīvīga, tā tomēr saglabā nopietnu un koncentrētu vēstījumu par tā laika vēsturisko situāciju.

‘The Triplets of Belleville’ (2003)


Foto: Publicitātes attēli

Ekscentriska, neparasta un izteikti franciska filmiņa, kurā vairāk dzirdamas dziesmas, nekā dialogi. Dziedātāji, kas ķer vardes ar dinamītu, mafijas darboņi, kas nozog riteņbraucēju, un citi spilgti tēli kopā veido jautru sižetu, kura pamatā tomēr vīd patīkama smeldze un melanholija.

‘Fantastic Mr Fox’ (2009)

Foto: Publicitātes attēli

Par mūsdienu kino ģēniju sauktā režisora Vesa Andersona "sānsolis" animācijas žanrā pārsteidza daudzus. Filma stāsta par Lapsas kunga piedzīvojumiem, aizstāvot savas un citu dzīvnieciņu mājas. Izteiksmīgiem raksturiem apveltītie tēli un saldsērīgā humora izjūta ir kā radīta pieaugušo auditorijai.

‘Chico & Rita’ (2010)

Foto: Publicitātes attēli

Oskaram nominētā filma stāsta par pianista Čiko un dziedātājas Ritas attiecībām. Līdzās sirdi plosošam sižetam šī filma izceļas ar savu nekautrīgumu – animēti attēlota gan dzeršana un smēķēšana, gan rasisms un sekss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!