Foto: Vida Press
Covid-19 nebūt nav pirmā globālā pandēmija pasaules vēsturē, taču vai tai ir lemts kļūt par visplašāk atspoguļoto dažādos kultūras produktos, īpaši jau kino? Ja atskatāmies kino vēsturē, tad dažāda mēroga slimību uzbrukumiem veltīti darbi ir tapuši jau kopš pagājušā gadsimta 20. gadiem, tomēr visi šie scenāriji, pat paši reālistiskākie, gandrīz vienmēr ir bijuši cilvēku iztēles auglis. Un šāda kino galvenais mērķis lielākoties ir skatītāja izklaidēšana, liekot komfortablos apstākļos izdzīvot šausmas, kam taču nekad nebūs vietas realitātē. Covid-19, iespējams, to ir mainījis, un tas liek uzdot likumsakarīgu jautājumu – vai pandēmijas kino kā izklaides žanram vispār ir nākotne?

Jautājums, protams, ir retorisks, jo, kā liecina vēsturiskā pieredze, par tādu civilizācijas katastrofu kā karš izklaides industrijai patīk reflektēt bez mitas. Un laiku pa laikam atgriezties pie jau sen šķietami iztirzātām tēmām, lai sniegtu jaunu skatījumu, ko piedāvā mūsdienu kino iespējas, kā to izdarīja, teiksim, Stīvens Spīlbergs ar 2. pasaules kara grāvēju "Glābjot ierindnieku Raienu". Turklāt, kā apliecina pagājušogad tapušais Čikāgas universitātes pētnieka Koltana Šrivnera pētījums, tad dažādu šausmu un pandēmijas filmu skatīšanās mūs padara emocionāli izturīgākus pret šādām kataklizmām reālajā dzīvē.

Aptaujājot plašu šausmu un katastrofu žanra kino cienītāju loku, pētnieks atklāja, ka šie cilvēki ne tikai izjuta mazāku stresu, sākoties Covid-19 pandēmijai, bet arī jutās labāk sagatavojušies šādam scenārijam. "Šie stāsti ļauj skatītājiem piedzīvot iztēlotas briesmas un iegūt dažāda rakstura zināšanas par risku pārvaldību. Cilvēki uzzina, kā izbēgt no bīstamiem plēsējiem, kā rīkoties sociālu kataklizmu brīžos un izdzīvot pēc dabas katastrofām."

Tomēr kino nav realitāte, un ekrānā redzamās situācijas visbiežāk tikai attāli atgādina to, kas jau ir noticis vai hipotētiski varētu notikt. Šobrīd mēs visi zinām, kā izpaužas reāla pandēmija, un tās saikne ar kino pieredzēto ir visai relatīva, jo ielās nesoļo zombiju armādas, pa kokiem nelēkā inficēti pērtiķi un Bredam Pitam nav jālavās uz pirkstgaliem cauri zombiju pilnai laboratorijai, lai sagādātu mums vakcīnu. Te nu jājautā – vai mēs gribētu skatīties kino par pandēmiju, kurā cilvēki vienkārši sēž mājās, skatās televizoru, cīnās par pabalstiem un jūk prātā aiz neziņas un apnikuma?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!