Foto: Kadrs no filmas
Latvijas filmas 2022. gadā kinoteātros apmeklējuši 188 352 skatītāji, un tas ir 2,37 reizes vairāk, nekā gadu iepriekš, informē Nacionālā Kino centra pārstāvji. Par apmeklētāko Latvijas filmu kļuvis Viestura Kairiša "Janvāris", ko kinoteātros noskatījušies 35 267 skatītāji.

Filma "Janvāris" stāsta par jauniem kinematogrāfistiem 1991. gada barikāžu laikā, kad viņi tiek ierauti Rīgā notiekošajos politiskajos notikumos. Filma veidota filmu studijā "Mistrus Media", tās operators ir Vojcehs Starons, lomās – Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Baiba Broka, Lauris Dzelzītis un citi. Aizvadītajā gadā filma triumfēja prestižajā Romas kinofestivālā, tā nominēta arī "Lielajam Kristapam" labākās pilnmetrāžas spēlfilmas un vairākās citās nominācijās. "Delfi" lasāma izvērsta filmas recenzija – "Svarīgais skatpunkts".

Populārāko Latvijas filmu pirmajā desmitniekā ir liela daļa rudenī pirmizrādīto filmu. Jau minētajam "Janvārim" seko abas "sezonas svētku" filmas – "Circenīša Ziemassvētki" (režisors Aigars Grauba, 27 468 skatītāji) un "Ziemassvētki džungļos" (režisors Jāks Kilmi, 25 972 skatītāji), desmitniekā ir arī Lindas Oltes sociāli nozīmīgā un ar septiņām "Lielā Kristapa" nominācijām novērtētā spēlfilma "Māsas", Elzas Gaujas melnā komēdija "Mamma vēl smaida", Latvijas un Igaunijas kopražojums "Suflieris", Matīsa Kažas jauniešu drāma "Neona pavasaris" un Signes Baumanes animācijas mūzikls "Mans laulību projekts". Visvairāk apmeklēto filmu desmitniekā iekļuvusi arī viena dokumentālā filma, kas stāsta par Latvijā populārāko sporta veidu basketbolu, – "No Ghetto līdz olimpiskajam zeltam".

"Aizgājušo gadu tikai nosacīti varam uzskatīt par atgriešanos "normalitātē" – ģeopolitiskie satricinājumi un pandēmijas ierobežojumu atstātās pēdas filmu skatīšanās ieradumos ir jūtamas ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā," komentē NKC vadītāja Dita Rietuma. "Tomēr pamazām skatītāji atgriežas kinoteātros, par to liecina arī Latvijas kino apmeklējumu statistika, kas uzrāda pozitīvu tendenci."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!