Foto: DELFI
Viestura Kairiša jaunajā filmā "Melānijas hronokas" par staļinisma represijām, galveno varoni rakstnieci, žurānlisti un juristi Melāniju Vanagu atveidos aktrise Sabīne Timoteo no Šveices, piektdien, 16. novembrī raksta "Latvijas Avīze".

Jau ziņots, ka filmas scenāriju Kairišs balstījis Melānijas Vanagas autobiogrāfijā "Veļupes krastā: 1941 – 1957", kas vēsta pat izsūtījumā Sibīrijā piedzīvoto no galvenās varones Melānijas skatpunkta
Kā "Latvijas Avīzei" skaidro Kairišs, viņš aktrisi galvenajai lomai meklējis arī Latvijā, taču Sabīnei Timoteo piemīt divas ļoti būtiskas priekšrocības – viņa spēj šo stāstu uztvert ar svaigu skatījumu un vizuāli ir līdzīga Melānijai Vanagai.

"Tiklīdz Latvijā pieminam Sibīriju, mēs uzreiz kļūstam sentimentāli. Taču man bija svarīgi, lai filma būtu saprotama arī cilvēkiem, kuri pilnīgi neko nezina par mūsu vēstures notikumiem. Tāpēc es meklēju aktrisi, kura varētu koncentrēties uz pašu stāstu, nevis kontekstu ap vēsturiskajiem notikumiem. Es negribu radīt žēlabainu filmu, bet gan parādīt mūsu tautas garīgo potenciālu," sarunā ar avīzi skaidro režisors Kairišs.

Dienasgrāmatu par savu dzīvi izsūtījumā Melānija Vanaga sākusi veidot jau Sibīrijas ciematā Tjuhtjehtā, kur izaudzināja ne vien pati savu dēlu, bet vēl vairākus citus latviešu bērnus. Kā liecību par piedzīvoto viņa sarakstīja trīs biezus rokraksta sējumus un līdz pat astoņdesmito gadu beigām tos rūpīgi slēpa. Pirmo publikāciju viņas darbs piedzīvoja tikai pēc aptuveni pusgadsimta atmodas laika sākumā.

Filmas režisors un scenārists ir Viesturs Kairišs, operators Gints Bērziņš, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, filmas producenti Inese Boka Grūbe, Aiva Sīmane, Gints Grūbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!