Foto: LETA

Režisors Viesturs Kairišs un filmu studija "Mistrus Media" sākusi darbu pie spēlfilmas "Melānijas hronika" pēc rakstnieces Melānijas Vanagas autobiogrāfijas "Veļupes krastā: 1941-1957", kas ir spilgtākais staļinisma deportāciju laika notikumu apraksts latviešu literatūrā un kas pēc publicēšanas kļuvis par pieminekli visiem izsūtījumā bojāgājušiem un cietušajiem, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Filmu studijas "Mistrus Media" pārstāvji norāda, ka Kairiša darbs būs nozīmīgs ne vien kā būtiska Latvijas vēstures posma un latviešu autobiogrāfiskās literatūras ekranizējums, bet arī nozīmīgs darbs Latvijas kino, kas starptautiskā līmenī stāstītu par Eiropas vēstures maz zināmu un atspoguļotu tematiku - staļinisma represijas un Baltijas tautu deportāciju.

"Tā ir filma, kura ir jāuzņem tieši šobrīd, kamēr dzīvi vēl ir šo notikumu aculiecinieki, kuri visu mūžu dzīvojuši ar šo traģisko dzīves pieredzi, tā arī nepieredzot savu sajūtu vai atmiņu apliecinājumu ne literatūrā, ne kino. Latviešu kino šie notikumi nekad vēl nav aplūkoti ārpus ideoloģiska uzstādījuma, bet tieši kino ir viens no būtiskākajiem kultūras elementiem, kas veido nacionālo identitāti. Tā ir Latvijas nācijai svarīga un būtiska filma šobrīd un arī nākotnē, jo sociālā atmiņas pārmantojamība ir tā, kas nosaka mūsu vērtības un dzīvotspēju," uzsver filmas veidotāji.

Filmas režisors un scenārists ir Viesturs Kairišs, operators Gints Bērziņš, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, filmas producenti Inese Boka Grūbe, Aiva Sīmane, Gints Grūbe, galvenajai lomai izvēlēta šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo.

Nacionālais kino centrs 2012.gada februārī atbalstīja filmas "Melānijas hronika" pirmo filmēšanas posmu, kas plānots 2013.gadā februārī Zilupes novadā, kurā pašlaik tiek veikta Sibīrijas ciemata uzbūve atbilstoši Melānijas Vanagas personīgā arhīva fotogrāfijām.

Filmu plānots pabeigt 2014.gada vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!