Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kannu kinofestivāla galveno balvu – "Zelta palmas zaru" – šogad saņēmusi japāņu režisora Hizokazu Kore-edas filma "Shoplifters".

Filmas galvenais varonis ir zaglis Osamu, kurš savās ikdienas gaitās ievēro kādu mazu meiteni – bezpajumtnieci. Viņš aizved to uz savām mājām un kopā ar sievu sāk par viņu rūpēties. Jau tā trūcīgajā ģimenē tā ir vēl viena lieka mute, ko barot, turklāt gaismā nāk kā negaidīts un nepatīkams noslēpums.

Balvu par labako režiju saņēmu poļu režisors Pāvels Pavļikovskis un viņa filma "Cold War". Filmas sižetu iedvesmojis Pavļikovska vecāku dzīvesstāsts. Tā vēsta par divu mūziķu mīlestību pagājušā gadsimta vidū komunistiskajā Polijā.

Par labāko sieviešu lomas atveidotāju šogad atzīta Kazahstānas aktrise Samala Jesļamova par darbu režisora Sergeja Dvorcevoja filmā "Ajka".

Lentē, kas veltīta Vidusāzijas viesstrādnieku liktenim Maskavā, 33 gadus vecā aktrise atveido bezdarbnieci un vientuļo māti. Žurnāls "The Hollywood Reporter" viņas sniegumu nosaucis par "intensīvu un atdevīgu".

Savukārt par labāko vīriešu lomas tēlojumu itāliešu režisora Mateo Garones filmā "Dogman" godalgots līdz šim mazpazīstams aktieris no Itālijas dienvidiem Marčello Fonte.

Festivāla Grand Prix saņēma Spaika Lī filma "BlacKkKlansman", kas balstīta patiesos notikumos par tumšādaino policistu, kas iefiltrējas Kukluksklana rindās.

Savukārt Žūrijas balva šogad festivāla tikusies režisores Nadīnas Labaki filmai Jury "Capernaum".

Goda "Zelta palmas zars" piešķirts franču "jaunā viļņa" klasiķim Žanam Likam Godāram un viņa 2018. gada filmai "The Image Book".

Jau ziņots, ka 71. Kannu kinofestivāls šogad notika no 8. līdz 19. maijam. Šogad prestižā festivāla žūrijas priekšsēdētāja bija austrāliešu aktrise Keita Blanšeta.

Atgādinām, ka šogad festivāls bija īpaši nozīmīgs arī Latvijai, jo programmā "Cannes Classic" bija iekļauta 1967. gadā uzņemtā režisora Rolanda Kalniņa filma "Četri balti krekli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!