Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs/publicitātes foto/DELFI kolāža

Piektdien, 15. martā, uz ekrāniem nonāks noslēdzošais projekta "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" darbs – režisora Gata Šmita krimināldrāma "1906", kas vēsta par maz atspoguļotu Latvijas vēstures posmu, proti, laiku pēc 1905. gada revolūcijas, kad slepenpolicija bija gandrīz apturējusi sociāldemokrātu kaujinieku darbību, taču atsevišķi grupējumi spītīgi turpināja būt aktīvi pagrīdē. "Asiņains terors" un "neprātīga uzdzīve" ir divi vārdu salikumi, kas raksturo filmā atainoto laika posmu.

Filmas centrālie tēli ir kaujinieks Pelēkais (atveido Mārtiņš Kalita) un dzejniece Violeta (Inese Pudža), kurus vieno gan brīvdomīgas idejas, gan romantiskas jūtas. Kā atklāj scenārija līdzautore Marta Elīna Martinsone, Violetas tēla prototips sākotnēji bija par vienīgo dekadenti sievieti latviešu rakstniecībā dēvētā Zemgaliešu Biruta, taču darba procesā tas transformējies: "Viņa arvien vēl ir galvenā iedvesma Violetas tēlam, taču filmā nav daudz patiesu faktu no viņas dzīves. Galvenokārt tas tāpēc, ka mainījās stāsts un tā fokuss, kas šobrīd vairāk ir vērsts uz Mārtiņa Kalitas varoni. Bija vienkārši jāizdara izvēle – vairāk attēlot revolūciju vai literatūru. Filmā vairāk ir revolūcijas, tāpēc attiecīgi Birutas aspekts mazinājās."

No Zemgaliešu Birutas dzīvesstāsta ņemta iedvesma arīdzan dekadentu videi un citiem tēliem, kurus savās atmiņās aprakstījis rakstnieks, aktieris un dziedātājs Pāvils Gruzna. Starp tiem minami, piemēram, dzejnieks Kārlis Jēkabsons un aktrise Marta Ozoliņa.

Zemgaliešu Birutas tēls izvēlēts, jo viņa iemieso "zudušo laikmetu". "Viņā ir degsme un jūsmīgums, un viņa, šķiet, nejauši nonāk revolucionāru vidē. Meitene no provinces, pabijusi ārzemēs, tagad ļoti grib būt rakstniece. Viņa vēsta par to jūtelīgo, romantisko rakstīšanas stilu, kas Latvijā tobrīd parādās. Kino interesants ir tieši šis nejaušības aspekts, kādā satiekas divas pasaules," stāsta Marta Elīna Martinsone.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!