Foto: Kadrs no filmas "Inga dzird"
Režisora Kaspara Gobas filma "Inga dzird" (2018) iekļauta nozīmīgākā Ziemeļamerikas dokumentālo filmu festivāla "Hot Docs" programmā "Changing Face of Europe", portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Kanādas pilsētā Toronto šogad jau 26. reizi notiekošais festivāls "Hot Docs" (no 25. aprīļa līdz 5. maijam) ir Ziemeļamerikā lielākais un nozīmīgākais dokumentālo filmu festivāls. Šogad festivālā iekļautas filmas no 56 valstīm; Kaspara Gobas filma "Inga dzird" vienīgā pārstāv Latviju un iekļuvusi 10 Eiropas filmu izlasē, kuru veido "European Film Promotion" (EFP) – starptautiska platforma, kas popularizē Eiropas kino globālajā tirgū. Pateicoties sadarbībai ar Nacionālo Kino centru, EFP savā uzmanības lokā regulāri patur arī Latvijas filmas.

Sīvā 252 filmu konkurencē "Inga dzird" cīnīsies gan par balvu Labākajai vidējās metrāžas dokumentālajai filmai, gan arī par Skatītāju balvu. Filmas "Inga dzird" seanss 30. aprīlī būs tās starptautiskā pirmizrāde. Latvijā filmas pirmizrāde notika 2018. gada rudenī Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) laikā, bet šajā pavasarī filmu varēs noskatīties kinoteātra "Kino Bize" regulārajā repertuārā no 9. maija.

Kaspara Gobas filma ir stāsts par Ingu, kura ir vienīgā dzirdīgā nedzirdīgo ģimenē. Kopš septiņu gadu vecuma Inga ir bijusi ģimenes tulks sadarbībā ar dzirdīgo pasauli, un brīžiem Ingai ir sajūta, ka viņai nav bijis iespējas būt bērnam. Vēloties aizbēgt no ģimenes tulka lomas, Inga pēc lauku pamatskolas pabeigšanas dodas mācīties uz tuvējo pilsētu. Dzīve ārpasaulē Ingai piedāvā jaunas iespējas, bet arī jaunus izaicinājumus, ar kuriem viņai neizdodas tikt galā. Ingai šķiet, ka pēc viņas aiziešanas arī ģimene sairst, un ka visas viņas ieceres ir izgāzušās. Filma "Inga dzird" ir par pieaugšanu, savas identitātes meklējumiem, par nabadzību un izglītības pieejamību, kā arī par cilvēku spēju pieņemt citādo.

Filmu producējis Ruckas mākslas fonds sadarbībā ar Igaunijas filmu kompāniju "Exitfilm". Režisors Kaspars Goba ir arī viens no filmas operatoriem, vēl filmas radošajā komandā ir operatori Lelde Goba un Māris Maskalāns, montāžas režisors Andris Grants, skaņu režisors Marku Tidumaa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!