Velta Rožkalns, kuru LTV daudzsēriju filmā "Sarkanais mežs" atveido Nacionālā teātra aktrise Agnese Cīrule, ir ļoti neatkarīga un patstāvīga. Veltas līnija ir pilnībā izdomāta – īstā Vitolda dzīvē šādas sievietes nebija. Viņas lēmumi un to iekšējā loģika, par spīti šķietamajai neparedzamībai, būvē spēcīgas sievietes tēlu, kura zina, ko grib. Režisori Agnesi lutina ar lielām lomām, un viņa izcili pierāda, ka tās ir pelnījusi. Viņa nevairās komplimentēt savus kolēģus un norāda, ka labas lietas top tikai kopdarbā. Sarunā ar dokumentālās filmas "Sarkanais mežs. Aizkadri" veidotājiem Agnese atzīst, ka priecātos, ja būtu vairāk tādu sieviešu kā Velta.

"Viņa ir arī ļoti neparedzama, un tajā pašā laikā ar loģisku skatījumu, viņa ir no tām sievietēm, kas neatkāpjas no sava mīļotā cilvēka vienkārši kaut kāda egoisma vai apvainošanās dēļ," par savu varoni stāsta Agnese.

Veltas mīļoto cilvēku "Sarkanajā mežā" atveido viņas Nacionālā teātra kolēģis – Jēkabs Reinis. Agnese, vaicāta, kā bijis saspēlēties ar Jēkabu uz ekrāna, izsaucas, ka viņš ir brīnišķīgs partneris. "Man ar Jēkabu saspēlēties bija ļoti liels prieks, un es atceros, ka pēc pirmā kastinga man bija skaidrs, ka Jēkabam ir jānodarbojas ar šo profesiju," atzīst Agnese. Aktrise priecājas, ka viņš vienmēr iedziļinājies partneres uzskatos un nekad ainai nav piegājis pavirši. "Man ir tiešām prieks, ka man bija iespēja ar viņu sastrādāties arī ārpus teātra."

Agnese priecātos, ja pasaulē būtu vairāk tādu cilvēku kā Velta – tādu, kuri tic un seko tam, ko viņi zina jūt. Viņa arī pieļauj, ka savai varonei uzstādījusi pārāk augstas ekspektācijas. "Es domāju, ka tā meitene noteikti nebija ar tādu doktora grādu angļu valodas zināšanās. Man vienkārši gribas, lai būtu labi. Man varbūt tāpēc liekas, ka ir jābūt perfektai angļu valodai ar perfektu akcentu un tā tālāk un tā joprojām. Kaut gan es pieļauju, ja tā būtu tāda realitātei tuvināta situācija, tad ļoti iespējams, ka viņa anglu valodas zināšanas būtu diezgan trūcīgas," spriež Agnese.

Angliski un krieviski ierunātās ainas daudzsēriju filmā ir aizkadra balsī pārrunātas latviski. Ja tā nebūtu, Agnese ar smaidu atzīst, ka cilvēkiem, iespējams, sāpētu ausis. "Mums bija speciālisti, kas mums palīdzēja un ierakstīja mūsu tekstus, un mēs pēc dzirdes mācījāmies un atkārtojām," viņa atklāj. "Nav tā, ka es nerunāju angļu valodā, bet, manuprāt, dialekts – tas ir kaut kas īpašs. Man liekas, ka mūsdienu cilvēkam, kurš regulāri skatās filmas American English, ir ļoti sarežģīti radīt iespaidu, ka es esmu atbraukusi no Latvijas pa taisno uz Angliju un runāju tieši ar angļu [britu] akcentu," uzskata aktrise.

Agneses varone nesaskaras ar fiziskām briesmām un filmas uzņemšanas laikā Agnesei izpalika arī filmēšanās meža ainās, ko citi aktieri atzinuši par fiziski grūtākajām. Toties viņa, veidojot savu lomu, pamatīgi iedziļinājās tajās sajūtās, kas varētu pārņemt, pēc kara esot svešumā. Viņas varones stāstu iedvesmojusi "Baltijas gulbēnu" programma, ko Lielbritānija izsludināja 1946. gadā. Tās ietvaros bija plānots 5000 baltiešu izcelsmes sievietes uzņemt kā medmāsas darbam slimnīcās. "Kā var justies svešumā... Zinot, ka vai nu viss ir zaudēts, vai, ja nav zaudēts, tad nav ne jausmas, kā tā atlikusī daļa dzīvo, vai viņa tur vispār vēl ir. Man liekas, ka cilvēks tādā situācijā, kad viņam ir atņemts viss, vai – kad viņam ir tā kā visu laiku jādzīvo uz dzīvības un nāves robežas, kad viņam ir visu laiku jāstaigā pa to naža asmeni – tas to cilvēku padara divreiz dzīvāku, nekā mēs varbūt spējam iztēloties," domā Agnese.

Jau ziņots, ka seriāla "Sarkanais mežs" notikumi risinās 1949. gadā, kad angļu izlūkdienests MI6 cenšas iegūt informāciju par situāciju Padomju Savienības okupētajā Baltijā. Vitolds kopā ar citiem latviešiem ikdienā strādā smagu darbu karjeros, bet Velta ir medmāsa hospitālī. Viņi sapņo doties uz ASV, krāj naudu, plāno kāzas un kārto nepieciešamos dokumentus, jo ASV rūpīgi atlasa emigrantus. Taču Vitolds izlemj piedalīties misijā dzimtenē, un cerība mainīt vēsturi, maina viņa dzīvi.

Seriāla režisors idejas autors – Normunds Pucis, scenārija autori – Ivo Briedis, Matīss Gricmanis, Armands Zvirbulis, režisors inscenētājs – Armands Zvirbulis. Galvenajā – bijušā leģionāra Vitolda Reķa – lomā iejuties jaunais aktieris Jēkabs Reinis, viņa līgavu Veltu atveido Agnese Cīrule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!