3. februāra vakarā pulksten 18.30 pirms Valdimāra Jouhansona ziemeļu drāmas "Jērs"(2021) seansa kinoteātrī "Kino Bize" viesosies Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) radošā direktore Sonora Broka, lai sniegtu skatītājiem ievadvārdus par "ziemeļu noir" – žanru, kam pieder arī "Jērs".

Migla, mistika, noziegums un tumša atmosfēra raksturo neparastu žanru skandināvu kino un literatūrā, ko dēvē par ziemeļu jeb "nordic noir". Par Valdimāra Jouhansona drāmu "Jērs" un citiem "nordic noir" piemēriem vairāk varēs uzzināt Sonoras Brokas stāstījumā.

Filma "Jērs", kas godalgota gan Kannu kinofestivālā, gan Riga IFF, ir mistiska un satriecoša islandiešu pastorāle, kurā satiekas skandināvu folklora un Ziemeļvalstu reģiona kinematogrāfam raksturīgais, neatkārtojamais "noir", raksta "Kino Bize" pārstāvji. Ledājus sedz bieza migla, un aitas raugās tieši acīs, it kā zinātu ko vairāk. Filma par cilvēku, dabu un pārdabisko.

Islandiešu pāris Marija un Ingvars dzīvo skaistā, taču nošķirtā saimniecībā un rūpējas par aitu ganāmpulku. Kad aizgaldā viņi ierauga neparasta skata jaundzimušo, abi nolemj to audzināt kā savu bērnu. Pēkšņais ģimenes pieaugums pārim atnes neticami daudz laimes, taču visbeidzot viņus iznīcina.

Filma tiks izrādīta islandiešu valodā ar latviešu un angļu subtitriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!