Foto: Kadrs no filmas

Kinoteātra "Kino Bize" "Klasikas kino vakaru" ceturtais programmas cikls tiks atklāts no 21. līdz 23. janvārim, kad demonstrēs vienu no ietekmīgākajām šausmu kino žanra filmām – itāļu kinorežisora Dario Ardžento 70. gadu mistikas meistardarbu "Nopūtas" (Suspiria).

Iespaidos par Dario Ardžento kinodarbu 22. janvāra seansā dalīsies dejotāja un horeogrāfe Laura Gorodko, "Delfi" informē "Kino Bize" pārstāve Paula Jansone.

Dario Ardžento pazīstams arī kā kino producents un kritiķis. Savu radošo karjeru režisors uzsācis ar filmu "Putns ar kristāla spalvu" (1970), taču vēl pirms tam strādājis kā scenāriju autors. Iespējams, viņa zināmākais darbs kino scenārista amatā bija 1968. gada spageti vesterns "Reiz Rietumos" (rež. Serdžo Leone). Kino pasaulē nereti uzsver Ardžento ietekmi itāļu trillera subžanrā jeb "džallo" (giallo) filmās, kuras bieži raksturo meistara iecienīti un tā rokrakstam raksturīgi kino veidošanas paņēmieni – sarkano krāsu gamma, iesprostotas sievietes tēls un mistikas elementi.

Pēc desmit gadu pārtraukuma kino vidē atkal skaļi izskanējis leģendārā režisora vārds: 2022. gadā gaidāma viņa jaunākā pilnmetrāžas filma, savukārt 2021. gada Kannu kinofestivālā pirmizrādi piedzīvoja Gaspara Noē filma "Vortex" ar Ardžento galvenajā lomā.

Kā norāda Jansone, ceturtais "Klasikas kino vakaru" filmu cikls pievēršas dažādiem kino strāvojumiem, norisēm un parādībām atšķirīgos laika periodos, atklājot kino vēsturē spožas filmas un to veidotājus, kā arī izgaismojot to saikni ar vispārējām norisēm pasaulē.

Filmā "Nopūtas" (Suspiria) tiek atainota mistika kādas prestižas vācu baletskolas gaiteņos. Tajā ierodas jaunā amerikāņu dejotāja Sūzena, kurai lemts kļūt par liecinieci tam, ko ritualizētas performances laikā spēj radīt cilvēka ķermenis. Lai arī cilvēces pirmsākumos māksla tikusi saistīta ar dievišķo sfēru, tā var kļūt arī par aizsegu pārpasaulīgam ļaunumam.

Filma oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā tiks demonstrēta trīs seansos kinoteātrī "Kino Bize" no 21. līdz 23. janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!