Foto: Publicitātes attēls

"Kino Bize" 1. martā pulksten 18 būs "Dejas īsfilmu 2022" seanss, kurā varēs noskatīties pagājušā gada nogalē tapušus kinematogrāfijas darbus, kuru ideju autori ir septiņi latviešu horeogrāfi.

Kā "Delfi" informē "Kino Bize" pārstāvji, īsfilmas veidojuši Anete Tambaka, Jānis Putniņš, Vilnis Bīriņš, Sintija Žīgure, Klāvs Liepiņš, Sandra Lapiņa un Aigars Larionovs.

Septiņas īsfilmas ir savā rokrakstā un estētikā dažādas, arī to uzņemšanas vietas ir bijušas gan Latvijā, gan ārpus tās – Islande, Kanāda, Krievija, vēsta organizatori.

Programmā ir iekļautas īsfilmas, kuras runā par cilvēka iekšējo pasauli un sajūtām, pēta konkrētu emocionālo stāvokļu šķērsošanas un pārejas procesus, kā to var vērot īsfilmā "Lilou". Autori pieskaras izolācijas un vientulības tēmai īsfilmā "Solis", kamēr savu iekšējo cīņu ar izmisīgiem centieniem atcerēties un drosmi ieskatīties atmiņām acīs galvenais varonis izcīna īsfilmā "Brālis".

Īsfilmā "Lietuvēns" autores uzmanības centrā ir latviešu mitoloģiskā būtne – Lietuvēns - kāda nogalināta cilvēka dvēsele, kurai jāmaldās pa šo pasauli tik ilgi, cik ilgi tai bijis nospriests dzīvot. Savukārt īsfilmā "Corpus" ir cita pieeja nāves tēmai, tā runā par nāvi kā formas, matērijas un enerģijas transformāciju.

Cita starpā īsfima "Bajushky", kas tulkojumā no krievu valodas nozīmē šūpuļdziesmas, ir mākslinieku kolektīva refleksija par Hieronīma Bosa triptīhu "Pasaulīgo baudu dārzs". Savukārt "City Arcs" dejas īsfilma aplūko pilsētu kā dzīvu organismu konstantā augšanas un dilšanas procesā. Mijiedarbojoties ar kameru un Rīgas daudzveidīgo vidi, dejotāju ķermeniskā kustība akcentē saikni starp galvaspilsētu un laika ritējuma ietekmi uz to.

"Dejas īsfilmas 2022" organizē biedrība "Horeogrāfu asociācija sadarbībā ar "Kino Bize".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!