Foto: Agnese Zeltiņa

LKA Rīgas Kino muzejs dāvinājumā saņēmis īpašas laikmeta liecības, tostarp kinorežisora un operatora Andra Slapiņa izmantoto kameru, portālu "Delfi" informē muzeja vadītāja Agnese Logina.

Dāvinājums muzeja krājumam saņemts no filmu studija "Deviņi". Kino muzeja īpašumā nonākuši 36 unikāli ar kino vēsturi saistīti priekšmeti, piemēram kostīmi un režisores Ināras Kolmanes scenārijs no pilnmetrāžas spēlfilmas "Bille" uzņemšanas, kā arī ''Betacam SP'' videokameru, ko kinematogrāfists Andris Slapiņš izmantoja laika gara fiksācijai 1991. gada janvāra barikāžu laikā Bastejkalnā.

Filmu studijas "Deviņi" pārstāvji producents Jānis Juhņēvičs un režisore Ināra Kolmane atklāj, ka 1991. gadā studija nodarbojusies arī ar kino tehnikas izīrēšanu. Konkrētā kamera ir īpaši traģiska laika un traģisku notikumu lieciniece – 1991. gada 20. janvārī Slapiņš ar šo kameru filmēja barikāžu notikumus Rīgā, līdz viņu Bastejkalnā nāvējoši skāra lode.

Foto: Agnese Zeltiņa

LKA Rīgas Kino muzeja vadītāja Agnese Logina komentē: "Dāvinājumi muzeja krājumam no filmu studijām un praktizējošiem kino veidotājiem ļauj saglabāt latviešu kino vēsturi tās daudzveidībā un daudzšķautņainībā, atklājot dažādus periodus un personības. Tie ne tikai palīdz nodrošināt vēstures saglabāšanu, bet arī dod iespēju interesentiem, studentiem un pētniekiem padziļināti izzināt Latvijas kino vēsturi".

Starp muzeja krājumam uzdāvinātajiem priekšmetiem atrodas arī laikmetīgas kino vēstures liecības, piemēram, režisores Ināras Kolmanes scenārija versija un tērpi no pilnmetrāžas spēlfilmas "Bille" (2018) uzņemšanas, režisores scenārijs un kadrējumi no gaidāmās filmas "Mātes piens" filmēšanas posma, kā arī citi ar Latvijas atjaunotās neatkarības laika kinovēsturi saistīti objekti.

Kā atklāj Logina, 2022. gadā Rīgas Kino muzejs saņēma dāvinājumus no režisoriem Lailas un Jura Pakalniņiem, filmu mākslinieces Ievas Jurjānes, animācijas režisores un pētnieces Annas Začas, dokumentālā kino fotogrāfes Vairas Strautnieces un kinovēsturnieces Kristīnes Matīsas. Muzeju papildināja arī dāvinājumi no animācijas filmu studijām ''Atom Art'' un ''Animācijas brigāde''. Starp dāvinātajiem priekšmetiem atrodamas dažādas filmu liecības, fotogrāfijas, scenāriji, kino tehnika un rekvizīti.

Foto: Agnese Zeltiņa

LKA Rīgas Kino muzeja vadītāja uzsver, ka šādi dāvinājumi no juridiskām personām un privātpersonām muzejam ļauj nodrošināt filmu mākslas vēstures tālāku popularizēšanu un izpēti, šādā veidā veicinot sapratni par būtisku un tradīcijām bagātu Latvijas kultūras ainavas daļu.

Par dāvinājumiem, kā arī pētniecības un deponēšanas iespējām aicina sazināties ar LKA Kino muzeja vadītāju Agnesi Loginu (agnese.logina@kinomuzejs.lv).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!