Foto: stock.xchng

Pirmdien notikušajā Filmu padoms sēdē starp Kultūras ministrijas un kino nozares speciālistiem raisījusies auglīga diskusija un pārrunas, un kino ļaudis joprojām neatkāpjas no savas prasības 2013.gada budžetā rast iespēju filmu ražošanai piešķirt 700 000 latu.

Kā pastāstīja Latvijas Kinoproducentu asociācijas valdes locekle un kinorežisore Antra Cilinska, šodienas tikšanās Filmu padomē radīja priekšstatu, ka beidzot viens otru ir sadzirdējuši un ir sperti pirmie soļi, lai situācija nākamajos gados būtu labāka, taču tas neatrisina šā brīža situāciju.

"Mēs šodien prezentējām savu stratēģiju līdz 2020.gadam, kas konceptuāli tika atbalstīta. Mūsu stratēģijā paustās vēlmes, skaitļi un citas būtiskas lietas tiks iestrādāts "Radošās Latvijas" un Nacionālā attīstības plāna (NAP) dokumentā. Tas mums ir nodrošinājums, ka vēlāk nebūs pārmetumu par to, ka nekas nav zināms par mūsu nozares vajadzībām," pauda Cilinska.

Tomēr nozaru vēlmju iestrādāšana šajos dokumentos neatrisina problēmu īstermiņā. Kino ļaudis runājuši gan ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, gan rakstījuši vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, aicinot rast iespēju 2013.gada budžetā nozarei papildus piešķirt 700 000 latu. Tā ir minimālā summa, kas nepieciešama filmu ražošanai.

"Mēs neesam metuši plinti krūmos, tādēļ mēs ceram, ka varbūt uz otro lasījumu mūsu pieprasīto summu nākamā gada budžetā varētu iekļaut. Mēs cerēsim līdz pēdējam," norādīja Cilinska. Viņa ari uzsvēra, ka bijis svarīgi, ka kino nozare tiek minēta arī "Radošās Latvijas" un NAP dokumentos, jo tie ir svarīgi stratēģiski dokumenti.

Kā ziņots, kino nozares cilvēki ir ļoti pārsteigti par to, ka 2013.gada budžetā, kas tiek uzskatīts par krīzes seku likvidācijas budžetu, kino nozarei bāzes skaitļos nav redzams finansējuma pieaugums.

Nākamā gada budžetā kino nozarei tika prasīts papildu finansējums, taču tas netika piešķirts. Kopš 2009.gada, kad nozarei par 70% samazināja finansējumu, situācija ir kļuvusi dramatiska, jo Nacionālais kino centrs nevar finansiāli atbalstīt jaunu filmu projektu sākšanu, jo jāpabeidz ir jau iesāktie projekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!