Foto: Kadrs no filmas "Hirosima, mana mīla"
Kinolektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt XII" nākamajā seansā kinoteātrī "Splendid Palace" varēs noskatīties leģendāro Alēna Renē filmu "Hirosima, mana mīla" ("Hiroshima mon amour"), portālu "Delfi" informē Rīgas Kinomuzeja pārstāvji.

Lektorijs notiks 25. janvārī plkst. 19.00. Pirms filmas – sociālantropologa, pilsētu pētnieka Viestura Celmiņa lekcija.

1959. gadā uzņemtā filma nenoliedzami ir viena no svarīgākajām kino vēsturē. "Hirosima, mana mīla" ir neparasts kinematogrāfisks stāsts-meditācija par atmiņu, karu, ciešanām un mīlestību, kas ir izveidots kā gara saruna starp diviem mīlniekiem: franču aktrisi, kura ir Hirosimā, lai piedalītos filmas uzņemšanā, un japāņu arhitektu. Šī filma kino vēsturē un teorijā nereti tiek skatīta saistībā ar atmiņu analīzi, jo kontrastainā un drosmīgā veidā pretnostata personīgo atmiņu pret vēsturisko atmiņu, un rāda, kā pat vislielākās šausmas un smagākos pārdzīvojumus cilvēks laika gaitā aizmirst.

Alēns Renē, filmas režisors, ir zināms ar tādām filmām kā "Pērn Marienbādē" un dokumentālo filmu par holokaustu "Nakts un migla", un darbojās kino vidē vairāk nekā 60 gadus. Renē, tāpat kā Žaks Demī un Anjēze Varda, bija t.s. "Kreisā krasta" grupas pārstāvis, kas eksistēja vienlaikus ar franču jauno vilni un bija uzticīgs modernismam un kreiso politikai. Savukārt filmas scenārija autore ir Margarita Dirasa, rakstniece, kuru var pieskaitīt franču jaunā romāna kustībai. Par filmas "Hirosima, mana mīla" scenāriju Dirasa saņēma nomināciju "Oskara" balvai par labāko oriģinālscenāriju.

Atgādinām, ka šā gada lektorijā sešos seansos tiek apskatīti vairāki piemēri, kā tiek reprezentētas attiecības starp kino un pilsētu. Programmā iekļautās filmas risina attiecības ar cilvēku un pilsētu atšķirīgā veidā. Vairākas no programmā iekļautajām filmām runā par Otrā Pasaules kara atstātajām sekām pilsētā, dažas no šīm filmām attēlo konkrētas, īstas pilsētas, savukārt daļa pievēršas abstraktām vidēm bez konkrētas ģeogrāfiskas piesaistes. "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt" nodrošina iespēju redzēt pasaules kino klasiku uz kinoteātra lielā ekrāna, un filmas skatīšanos papildina lekcija pirms tās.

Kinolektorijs ilgs līdz pat 22. martam, un programmu turpinās Friča Langa "M" (1931) ar kino kritiķes Ditas Rietumas lekciju 8.02., Roberto Rosellīni "Vācija, nulles gads" ("Germania anno zero", 1947) 22.02., lektors – kino teorētiķis Viktors Freibergs. Lektoriju noslēdzošās filmas: 8.03. Dzigas Vertova "Cilvēks ar kinokameru" ("Chelovek s kinoapparatom", 1929) un kino teorētiķa, režisora Dāvja Sīmaņa lekcija, kā arī Andžeja Vajdas 1958. gada filma "Pelni un dimants" ("Popiół i diament"), kuras sākumā – kino kritiķes Dairas Āboliņas lekcija. Seansu sākums – plkst. 19.00.

Biļetes un abonementus uz kinolektorija seansiem ir pieejamas iepriekšpārdošanā kinoteātra "Splendid Palace" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!