Foto: LETA

Trešdien, 9.maijā, 90.jubileju svin Ludzas apriņķa Istras pagasta Vecslabadā 1922.gadā dzimušais pazīstamais latviešu kinorežisors Rolands Kalniņš - Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks un Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvas par mūža ieguldījumu kinomākslā laureāts.

Kalniņš dzimis ierēdņa ģimenē, mācījies Rīgas 1.vidusskolā, darba gaitas sācis ostā, izvadājis maizi, kā arī strādājis par izsūtāmo laikrakstā "Jaunākās Ziņas" un Armijas ekonomiskajā veikalā, kas vēlāk kļuva par universālveikalu, bet pašlaik pazīstams kā "Galerija Centrs". Kalniņš darbojies arī kā ārštata sporta žurnālists laikrakstos "Padomju Latvija" un "Cīņa", jo pats nodarbojies ar basketbolu un vieglatlētiku. Tāpat bijis Mākslas lietu pārvaldes Teātra daļas inspektors.

1947. gadā Kalniņš darba gaitas sācis Rīgas Kinostudijā un patstāvīgi apguvis režisora arodu, kurā viņam īpaši paticis veidot vēsturiskas un sociālas spēlfilmas.

Kalniņa pagājušā gadsimta sešdesmito gadu filmas "Akmens un šķembas" un "Elpojiet dziļi" tika atzītas par nevēlamām un izņemtas no padomju kino aprites. Filmas veidošanas laikā apturēts darbs arī pie filmas "Piejūras klimats", kas saskaņā ar mūsdienu kritiķu domām, varēja kļūt par liktenīgu latviešu kinematogrāfā.

Rolanda Kalniņa radošā biogrāfija ir ļoti plaša – viņš bijis režisors virknei labi zināmu spēlfilmu, piemēram, "Ceplis", "Karalienes bruņinieks", "Elpojiet dziļi", "Piejūras klimats", "Spēle notiks tik un tā".

Kalniņš režisējis arī vairākas dokumentālās filmas - "Man vajadzēja būt saudzīgākam", "Saruna ar karalieni", kas tika apbalvota ar "Lielo Kristapu", kā arī "Mūžīgais Fausts", bijis arī otrais režisors tādām filmām kā "Salna pavasarī", "Kā gulbji balti padebeši iet" un "Mērnieku laiki".

Tāpat Kalniņš bijis arī režisora asistents filmā "Rainis", filmas "Puika" mākslinieciskais vadītājs un filmu "Mūžīgais Fausts" un "Ardievu, divdesmitais gadsimt!" producents.

Kopš 1962. gada Rolands Kalniņs ir Latvijas kinematogrāfistu savienības biedrs un viņš ir arī viens no kinostudijas "Trīs", kurā izveidots apjomīgs dokumentālais projekts par divdesmitā gadsimta Latviju, dibinātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!