Foto: Publicitātes foto

Kinoteātris "Splendid Palace" 92. sezonā sola daudz kino "našķu", jaunajai sezonai veltītajā preses konferencē stāstīja SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Vineta Verika.

Viņa sacīja, ka šajā sezonā paredzēts daudz pirmizrāžu, skatītāji varēs redzēt gan filmas, par kurām jādomā, gan arī filmas, kas ir pilnīgi neredzētas.

Kino apmeklētājiem šajā sezonā tiek solīti gan jau zināmi, gan jauni kino talanti. Būs iespējams redzēt arī filmas, kas šogad pretendē uz lielajām Kinoakadēmijas balvām. Tāpat paredzētas arī divas latviešu kino pirmizrādes.

Savukārt kinokritiķe Daira Āboliņa norādīja, ka šī sezona būs liels pārbaudījums. "Bet tas ir tieši tas, kas vajadzīgs," viņa uzsvēra. Āboliņa norādīja, ka kinoteātris iesildīs skatītājus festivālu rudenim, paceļot vērtību latiņu, ietekmēs un emocionāli iedvesmos. Pēc viņas vārdiem, kinoteātra vērtību sistēma neesot mainījusies. "Mēs jau zinām, kur Holivuda ņem jaunas asinis - Eiropā," uzsvēra kinokritiķe.

Ceturtdien "Splendid Palace" tika demonstrēta Kannu kinofestivāla atklāšanas filma "Karstās asinis" ("La Tete Haute") ar franču aktrisi Katrīnu Denēvu vienā no galvenajām lomām, bet piektdien, 21. augustā, plkst. 19 kinoteātrī pirmizrāde būs režisora Vima Vendersa filmai "Zemes sāls", kas vēsta par fotogrāfa Sebastio Salgado mūža odiseju cauri kameras objektīvam. Pirms filmas paredzēts kinokritiķes un Nacionālā kino centra vadītājas Ditas Rietumas komentārs un īpaši šim notikumam veidots video sveiciens no paša režisora.

Kinoteātrī tiks izrādīta arī Sebastiana Šipera filma "Viktorija", kas ir unikāla ar to, ka tās darbību kamera fiksējusi vienā kadrā. "Viktorija" jau apbalvota ar Berlināles "Sudraba lāci". Par īpašu māksliniecisko sniegumu operatoru kategorijā balvu saņēmis filmas operators Brandts Grovlers. No Vācijas filma jau izvirzīta "Oskaram" kā labākā ārzemju filma. Režisors Darens Aronofskis, kurš pazīstams ar filmām "Rekviēms sapnim" un "Melnais gulbis", sacījis, ka šī filma "satricinājusi viņa pasauli". Šīs filmas pirmizrāde paredzēta 21. augustā, plkst. 22.

Agnese Zeltiņa, kura būs arī "Splendid Palace" jaunās akcijas "Laba kino vēstneši" dalībniece, ir filmējusies Šipera filmā nelielā lomā 2008. gadā. Viņa uzsvēra, ka jau tad režisors izmantojis garā kadra principu, tāpēc viss bijis rūpīgi jāizmēģina. Pēc aktrises domām, filmā "Viktorija" režisors sasniedzis pilnību. "Filma jāredz visiem un ne vienreiz vien," sacīja Zeltiņa.

No rītdienas "Splendid Palace" repertuārā tiks iekļauta arī Gaja Ričija jaunākā spiegu filma "Vīrs no U.N.C.L.E.". Uz ekrāniem tiks izrādītas arī filmas "Kā mīlēties ar angli" un "Šķiršanās franču stilā".

2. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace" varēs noskatīties filmu "Atnākšana" ("The Visit"), kuras pirmizrāde vienlaicīgi notiks kinoteātros visā pasaulē. Filma ir eksperiments, kas ar dokumentālās filmas līdzekļiem rada ļoti reālistisku priekšstatu par cilvēces un ārpuszemes atnācēju pirmo satikšanos. Filmu veidojis dāņu režisors un autors Maikls Madsens.

No 19. septembra "Splendid Palace" būs skatāma Pītera Grīneveja filma par pasaules slaveno rīdzinieku Sergeju Eizenšteinu - "Eizenšteins Gvanahvato". Rudenī būs iespēja redzēt biogrāfisku filmu "Amy" par dziedātājas Eimijas Vainhausas likteni. Novembrī pirmizrāde paredzēta filmai par Daini Īvānu - "Īvānos", kā arī Paolo Sorentīno filmas "Jaunība" pirmizrāde.

Kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies arī festivāla "Baltijas pērle" un Rīgas Starptautiskā kino festivāla seansi. Skatītājus priecēs arī "Berlināle" un Starptautiskais Manhetenas īsfilmu festivāls ar tiešo balsošanu no zāles.

Kinoteātrim šoruden izveidojusies arī sadarbība ar kinofestivālu "Spektrs" un "Kinoblogeriem", tādējādi 28. augustā "Splendid Palace" notiks "Kinoblogeru komēdiju vakars", savukārt 11. septembrī pirmo reizi notiks "Studentu nakts" ar kino skatīšanos līdz pat rīta ausmai, kura sāksies ar Vudija Alena jaunās filmas "Nesaprātīgs cilvēks" pirmizrādi.

Šoruden turpināsies arī kinolektoriji "Tas, ko tu nedrīksti nezināt". Tie sāksies 28. oktobrī un būs veltīti Eiropas kino lielvalstīm. Turpināsies arī "Senioru seansi" katra mēneša pēdējā otrdienā plkst. 13.

Savukārt akcijā "Laba kino vēstneši" sabiedrībā pazīstami cilvēki, kino draugi, tiks aicināti uz mēnesi kļūt par laba kino vēstnešiem, ar savu pieredzi veicinot cilvēku interesi arī par nekomerciālām filmām. Pirmā kino vēstnese būs Zeltiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!