Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievu režisors Kirils Serebreņņikovs savu jauno filmu veidos par Aušvicas koncentrācijas galveno ārstu Jozefu Mengeli. Filmas scenārija pamatā ir franču rakstnieka Olivjē Geza romāns "Josefa Mengeles pazušana" ("La Disparition de Josef Mengele"), raksta ārvalstu mediji.

Filma vēstīs par vācu ārstu Jozefu Mengeli, kurš nacistiskās Vācijas laikā bija Aušvices koncentrācijas nometnes galvenais ārsts un veica ar ieslodzītajiem eksperimentus, kā arī izvelējās, ko sūtīt uz gāzes kamerām. Mengele bija izpelnījies palamu "nāves enģelis".

Pēc Otrā pasaules kara Mengele aizbēga uz Dienvidameriku, kur nodzīvoja vairākus gadu desmitus.
Savā romānā franču rakstnieks Olivjē Gezs stāstījumu veido pirmajā personā – paša Mengeles acīm. Gezs kopā ar Serebreņņikovu piedalījies arī filmas scenārija veidošanā.

Filmas producents būs Šarls Žilbērs (Charles Gillibert), kurš teicis, ka "izstāstīt Mengeles stāstu no viņa paša skata punkta ir smags uzdevums, tomēr Kirils spēja atrast pareizo leņķi.

Pagaidām nav zināms, kad filma nonāks uz lielajiem ekrāniem.

Filma par Jozefu Mengeli būs jau devītais Kirila Serebreņņikova kinodarbs, līdz šim jaunākais darbs – filma "Vasara" ("Leto") par kulta dziedātāja Viktoru Coju bija iekļauta Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursa programmā.

Serebreņņikovs, kurš vairākkārt iestudējis teātra izrādes arī Latvijā, atradās mājas arestā kopš 2017. gada augusta, kad tika apsūdzēts par 133 miljonus rubļu (1,8 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa) piesavināšanos, kas no valsts līdzekļiem piešķirti vienam no Maskavas Gogoļa centra teātra projektiem.

Serebreņņikovs, tāpat kā pārējie apsūdzētie, izvirzītās apsūdzības noraidījis un uzskata, ka tās ir politiski motivētas, jo atklāti kritizējis prezidenta Vladimira Putina režīma politiku, arī 2014. gadā īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju.2019. gada aprīlī viņš no mājas aresta tika atbrīvots, taču viņam ir liegts izbraukt no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!