Foto: LETA

5. jūlijā filmēšanu sāk Latvijas kino klasiķis, režsors Varis Brasla (attēlā), kurš Kuldīgas apkaimē uzņems savu jauno spēlfilmu "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru". Filma iekļauta Nacionālā kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" stāsta par puiku, kuram vecāki atņem iemīļoto datoru un aizsūta pie vectēva uz laukiem. Nu jāsazinās ar vectēvu, nevis virtuālo pasauli. Mazpilsētas notikumi un piedzīvojumi liek mazdēlam saprast, ka dzīve bez meliem spēj sagādāt negaidītu prieku.

Topošajā kinolentē piedalās Mārtiņš Vilsons, Akvelīna Līvmane, Alise Polačenko, Mārtiņš Meiers, Anatolijs Fečins, Lauris Dzelzītis, Uldis Dumpis, Uldis Anže, Vizma Kalme, Inese Pudža un citi aktieri, kas pārstāv četrus Latvijas teātrus. Filmas galvenie varoņi atrasti ilgstošā un neatlaidīgā bērnu atlasē, tie ir astoņus gadus vecais Markuss un sešus gadus vecā Eva. Sava loma filmā ir arī kaķim un zosu ģimenei.

Pirmās filmēšanas dienas tiks aizvadītas šaurā uzņemšanas grupas lokā, lai ļautu iejusties mazajiem aktieriem.

"Neskatoties uz kino pieredzi, katru reizi, kad atskan pirmās komandas, kad sākas reālais darbs ar aktieriem uz laukuma, man liekas, ka es neko neprotu," ar nelielu satraukumu pirms filmēšanas saka režisors Brasla, kurš vairākas dienas pirms pārējās filmēšanas grupas devies uz Kuldīgu, lai noskaņotos darbam.

Režisors arī piebilda, ka lielā mīkla un lielā loterija šai filmā ir mazie aktieri – bērni. Brasla cer, ka divi filmēšanas mēneši būs pietiekami ilgs laiks, lai bērni pilnībā atklātu savu jūtu un slēpto instinktu pasauli.

Filmas scenārija autors ir Alvis Lapiņš, kurš ir Braslas domubiedrs un kolēģis, visu slavenāko Braslas filmu scenārists. Filmas operators ir Uldis Jancis, mākslinieks Mārtiņš Milbrets. Filma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" tiek veidota filmu studijā "F.O.R.M.A.".

"Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" uz ekrāniem nonāks 2017. gada augustā, tā būs pirmā pirmizrāde Nacionālā kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Brasla ir viens no Latvijas kino klasiķiem un īpaši pazīstams kā lielisku un skatītāju iemīļotu ģimenes filmu autors - viņa filmogrāfijā ir 1985. gada filma "Emīla nedarbi", 1993. gada filma "Ziemassvētku jampadracis" un 2004. gada filma "Ūdensbumba resnajam runcim", kas saņēmusi vairākas balvas nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!