Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz ar plāniem no septembra pirmajām dienām Latvijas Televīzija sevi pieteikt kā ziņu un informācijas līderi, par vienu no televīzijas prioritātēm noteikta "kultūra visplašākajā nozīmē", norāda LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. Šos mērķus plānots sasniegt, televīzijai kļūstot saistošai visām vecuma grupām, turklāt piesaistot gados jauno skatītāju pie LTV programmām.

Ņemot vērā skatītāju intereses, rudens sezonā LTV1 ēterā piedāvās padziļinātu kultūras analīzi raidījumā "100g kultūras" un katru darbadienu iepazīstinās ar kultūras jaunumiem Dienas ziņās, vēsta sabiedriskā medija pārstāvji. Raidījumu "Teātris.zip", "Kinotēka" un "Ielas garumā" veidošanā turpināsies sadarbība ar Borisa un Ināras Teterevu fondu. Šīs sadarbības rezultātā tiks demonstrētas arī videofilmas par izciliem kultūras jomas pārstāvjiem, kā arī tupināšoties pasaulslavenu koncertu un citu būtiskāko kultūras pasākumu tiešraides.

No 2. septembra katru darbadienu LTV1 skatītājiem būs iespēja vērot jaunu ikdienas kultūras aktualitāšu raidījumu "Kultūras ziņas", kas tiešraidē nodrošināšot vienmērīgu kultūras informācijas plūsmu LTV1 kanālā uzreiz pēc "LTV Dienas ziņām" aptuveni pulksten 18.30 – skatītākajā laika joslā. Kultūras ziņu saturu veidos LTV Kultūras redakcijas žurnālisti, redaktori un režisori. Tās vadītāji ir Eva Ikstena-Strapcāne un Edgars Raginskis, atbildīgā redaktore – Henrieta Verhoustinska.

Savukārt skatītāju iecienītais kultūras raidījums "100g kultūras" tikšot pilnveidots saturiski padziļinātos formātos un būs skatāms ēterā no 17. septembra. Katru nedēļu trīs vakarus būs skatāmi trīs atšķirīgi "100g kultūras" raidījumi.

Raidījumā "100g kultūras. Diskusija" otrdienās tiešraidē tiks risināti problēmjautājumi dažādās kultūras nozarēs, tajā uz nopietnām sarunām aicinās kultūras sfēras profesionāļus, piedāvājot arī kultūrpolitisko procesu analīzi valstī. Trešdienās gaidāms portretraidījums "100g kultūras. Personība" par māksliniekiem, rakstniekiem, mūziķiem, kinorežisoriem un viņu mākslas darbiem, kā arī citām personībām, mūsu laikabiedriem, kuri patlaban aktīvi radoši darbojas kultūras procesos. Ceturtdienās skatītāju iemīļotais raidījums "100g kultūras. Nacionālie dārgumi" piedāvās stāstus par Latvijas kultūras leģendām, vēsturiski nozīmīgām personībām un Latvijas kultūras vērtībām.

Jaunie "100g kultūras" raidījumi tiks raidīti ēterā otrdienās, trešdienās un ceturtdienās pulksten 17.15. Raidījumam jaunajā sezonā būs ilgāks raidlaiks – nepilnas 40 minūtes, bet atkārtojumi skatāmi LTV1 tās pašas dienas vakarā, pulksten 23.15, kā arī piektdienās pulksten 13.15. Raidījumi būs pieejami mājaslapas www.ltv.lv arhīvā jau ētera dienā.

Tāpat LTV1 rudens sezona būs filmu pirmizrāžu sezona, sola televīzijas pārstāvji. Svētdienas lielfilmu pirmizrādes svētdienu vakaros piedāvās tikšanos ar izciliem aktieriem Melu Gibsonu, Džūliju Robertsu, Tomu Henksu, Šarloti Remplingu filmās "Lerijs Krauns", "Bebrs", "Tu satiksi slaidu, gaišu tumšmati" un citās.

LTV rudens sezonā turpinās demonstrēt filmas dažādām auditorijām – divreiz mēnesī sestdienu vakaros raidījums "Kinotēka" piedāvās godalgotus, kritiķu augstu vērtētus stāstus kinogardēžiem, bet svētdienu vakaros pulksten 18.50 izklaidēs ar vācu romantiskā kino pirmizrādēm – "Venēcija uz mūžu", "Apiņu vasara" un citām.

Arī jaunajā sezonā LTV skatītājiem būs iespēja redzēt pašmāju filmu televīzijas pirmizrādes - jau novembrī novērtēt LTV ar Nacionālā kino centra un VKKF atbalstu rīkotā īsfilmu konkursa "Latvijai – 95. Latvija šodien" rezultātus – labāko pašmāju dokumentālistu veltījumu Latvijai 95. gadu dzimšanas dienā.

LTV 1 rudens sezonas gaidītākais notikums – dāņu seriāla "Valdība" jaunākā trešā sezona jau no oktobra sākuma ceturtdienu vakaros turpinās dzīvesgudro un reizē spraiga sižeta caurvīto Eiropas labāko seriālu plejādi, ko rudens sākumā iesāk BBC seriāls "Kaisle". Savukārt piektdienu vakari arī turpmāk  piederēs pasaulē iecienītākajam mūsdienu britu detektīvseriālam "Midsomeras slepkavības".

Skatītāju iemīļotajā svētdienas ceļojumu slejā, svētdienu rītos, pulksten 11.00, pirmizrādi piedzīvos septiņu sēriju dokumentālā filma "Brīnumainā zilā pasaule", bet piektdienu vakaros vēstures cienītāji varēs novērtēt 2012. gadā tapušo BBC vērienīgo projektu "Pasaules vēsture". Arī LTV7 jaunajā sezonā piedāvās populārzinātnisko filmu pirmizrādes, kā arī aicinās iepazīt tālas zemes un mazpazīstamas kultūras dokumentālajā daudzsēriju filmā "Zinātniskās fantastikas pravieši" un  BBC seriālā "Amazone ar Brūsu Periju".

LTV1 seriāla "Eņģeļu māja" cienītājus gaida pārsteigums – filmas turpinājums ar jauniem varoņiem un sižetu. Ceturtajā sezonā seriāls pārtaps par "Eņģeļu ielu 9. Pelnrušķītes mantojums", kurā jaunu varoņu lomās iejutīsies pazīstamie aktieri Ivars Kalniņš, Regīna Razuma, Kristīne Nevarauska, Sarmīte Rubule, Krišjānis Salmiņš, jaunie aktieri, kā arī skatītāju jau iemīļoti tēli Gunta Skrastiņa, Normunda Laizāna, Ivara Pugas, Sanitas Pušpures izpildījumā. Piepilsētas dzīves notikumos ar negaidītiem pavērsieniem skatītāji varēs dzīvot līdzi no 23. septembra, no pirmdienas līdz ceturtdienai, pulksten 20.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!