Foto: LETA

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA) ceturtdien Filmu padomes sēdē pasniedza Kultūras ministrijas atzinības rakstus divu Berlīnes 63.Starptautiskajā festivālā apbalvoto latviešu filmu režisoriem un producentiem par spilgtu radošo devumu un pārliecinošiem panākumiem Latvijas kultūras popularizēšanā pasaulē, portālu "Delfi" informē ministres preses pārstāve Ieva Līne.

Atzinības rakstus saņēma spēlfilmas "Mammu, es tevi mīlu!'' režisors Jānis Nords un producente Alise Ģelze, kā arī animācijas filmas "Eži un lielpilsēta'' režisors Ēvalds Lācis un producents Māris Putniņš.

Filmu padome tāpat pieņēma lēmumu aicināt Valsts Kultūrkapitāla fondu izmaksāt katrai radošajai komandai naudas balvu 5000 latu apmērā.

Savukārt ministre pateicās par radošo komandu neatlaidību un sasniegumiem mazbudžeta apstākļos, kā arī informēja par ministrijas turpmākajiem soļiem nozares attīstības veicināšanā.

Kā vēsta Līne, pašlaik ministrija virza jautājumu par finansējuma piešķiršanu kopražojuma filmu fondam 300 000 latu apjomā šim gadam. Saskaņā ar budžeta pieņemšanas grafiku ministrijai līdz jūnijam Finanšu ministrijā ir jāiesniedz jaunās politikas iniciatīvas, kas ietver arī turpmākos soļus attiecībā uz kinoindustriju kultūras un radošo industriju attīstības ietvaros nākamajā gadā.

Fotogalerijā: Latvijas pārstāvju apbalvošana Berlīnes kinofestivālā

Ministre arī atgādināja, ka Radošo savienību padome līdz 1.martam ministrijai iesniegs ar visām kultūras nozarēm saskaņotu nozīmīgāko pasākumu sarakstu, kas varētu kalpot par pamatu valsts īpašo apbalvojumu piešķiršanai kultūrā par izciliem panākumiem starptautiskā jomā. Tas novērsīs līdzšinējo situāciju, kad par izciliem starptautiskiem sasniegumiem valsts nav gatava prēmēt kultūras jomas pārstāvjus.

Radošo savienību padome vienlaikus arī sagatavos pārskatu par apbalvošanas politiku, kāda pašlaik pastāv kultūrā, pašiem profesionāļiem nozares ietvaros veicot izvērtēšanu pēc noteiktiem kritērijiem. Balstoties uz apkopoto informāciju, ministrija varēs aicināt Ministru kabinetu atbalstīt kultūras sasniegumu prēmēšanu, vai arī meklēt citus finansējuma avotus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!