Foto: AFP/Scanpix

Naktī no svētdienas uz pirmdienu tiks pasniegtas 87. ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvas. Gan kino fani, gan kritiķi visā pasaulē gaida balvu pasniegšanas ceremoniju ar nepacietību. "Delfi Kultūra" piedāvā ieskatu raidsabierības "BBC" prognozēs par to, kura filma šogad triumfēs.

"Oskara" nominācijās dominē filmas "Birdman" ("Putncilvēks") un "The Grand Budapest Hotel" ("Viesnīca "Diženā Budapešta""). "Birdman" un "The Grand Budapest Hotel" ieguvušas pa deviņām nominācijām katra.

Otrā pasaules kara trilleris "The Imitation Game" nominēts astoņās kategorijās, savukārt režisora Klinta Īstvuda kinolente "American Sniper" ("Amerikāņu snaiperis") un Ričarda Linkleitera "Boyhood" ("Puikas gadi") katra saņēmusi pa sešām nominācijām.

Par labākās ārzemju filmas titulu sacentīsies piecas filmas, kuru vidū ir "Zelta globusa" balvu ieguvusī krievu režisora Andreja Zvjaginceva darbs "Ļeviafan" ("Leviatāns"), kā arī igauņu kinolente "Tangerines".

"BBC" prognozes balsta statistikā un tīri faktoloģiskos datos, nevis emocionālā vērtējumā. Tādā veidā atlasīti vairāki kritēriji, kuri varētu liecināt par filmu iespējām uzvarēt.

Pirmais izveidotais kritērijs ir filmas garums. "Oskaru" vēsturē sastopamais vidējais uzvarētāja jeb optimālais garums ir 141 minūte. Pēc šī rādītāja visatbilstošākais pretendents ir filma "American Sniper", tās garums - 134 minūtes. Garākā filma, kas saņēmusi "Oskaru", ir "Lord of the Rings: The Return of the King" - 201 minūte, bet īsākā ir "Annie Hall", kuras garums ir 93 minūtes.

Kā nākamis kritērijs ir atlasīts filmas izdošanas laiks - izrādās, ka visbiežāk uzvarējušās filmas ir izdotas tieši decembra mēnesī. No šī gada nominantiem tam atbilst filma "The Immitation Game". Interesanti, ka nekad laurus nav plūkusi filma, kas izdota janvārī.

Interesants fakts - pēdējo 50 gadu laikā 3 reizes "Oskaru" saņēmušas filmas, kuru centrā ir kāds ekscentrisks ģēnijs (šogad šo tematiku apspēlē "The Immitation Game") - "Patton" 1970. gadā, "Amadeus" 1984. gadā un "A Beautiful Mind" 2001. gadā.

Nākamais kritērijs "BBC" prognozēm ir kritiķu un skatītāju vērtējumi. Balstoties uz vietnes "rotten tomatoes.com" apkopotajiem datiem, šī gada favorīts ir filma "Whiplash".

Apvienojot šos un vēl dažus kritērijus, "BBC" izveidojuši "Labākās filmas formulu", kura sevī ietver filmas garumu, skatītāju atzinību, vēl vismaz 8 citas "Oskara" nominācijas, nominācijas gan par labāko režisoru, gan labāko scenāriju, gan montāžu, kā arī to, vai filma ir nominēta kā labākā četrām citām nozīmīgām kino balvām. Pēc šīs formulas uzvaru "BBC" prgonozē filmai "The Grand Budapest Hotel", kura atbilst trim kritērijiem no pieciem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!