Foto: Publicitātes foto

Sērijā "Latvijas filma" iznākusi padomju laika kinofilmas digitāli restaurētā versija. DVD formātā tā iznākusi pirmoreiz. Melodrāma "Pie bagātās kundzes" ir režisora Leonīda Leimaņa pēdējā filma, kuru daudzi uzskata par labāko no viņa radītajām.

Latvijas Filmas sērijas DVD tā skatāma pilnībā digitāli restaurēta, turklāt izdevums papildināts ar unikālu izziņas materiālu - dokumentālu filmu "Filmas arheoloģija. Pie bagātās kundzes", kas ļaus skatītājam iepazīt leģendārās melodrāmas tapšanas aizkulises.

Par latviešu kino romantiķi dēvētais režisors Leonīds Leimanis uzņēma savu piekto un pēdējo filmu pirms 45 gadiem. Piecu bērnu tēvs, iemīlējies par 30 gadiem jaunākā meitenē, radīja savas dzīves skaistāko kino stāstu pagājušā gadsimta 30.gadu Rīgā. Filmu, kas nezaudē savu aktualitāti, īpaši, kad gaisā jūtams vēlēšanu tuvums.

Inteliģentais bezdarbnieks Oļģerts Kurmis piepelnās kā ratiņstūmējs un kopā ar savu draugu, klaidoni Frīdi, atrod dažādus sīkus darbiņus pie Kalnkājas kunga, kurš cer tikt ievēlēts Saeimā.

Kurmis jūtas atbildīgs arī par jauno meiteni Emmu Kārkls, kura nesen sēdējusi cietumā par sīkām zādzībām. Tagad viņai jāatrod darbs, lai netiktu arestēta par klaidonību un nopelnītu iztiku. Cīņu par eksistenci viņi turpina kopā, līdz Emmu apcietina atkal, nu jau par "politisku lietu".

Oļģerts Kurmja kungs - inteliģentais bezdarbnieks, kurš lieliski spēlē klavieres un prot angļu, franču un latīņu valodu, ratiņstūmējs ar 237.numuru - ir neatkārtojama Eduarda Pāvula raksturloma, lai gan ap filmas iznākšanas laiku 1969.gadā presē vislielākā uzmanība tika pievērsta jaunajai aktrisei Līgai Liepiņai, kura filmā tēlo Emmu Kārkls.

Savukārt leģendārais aktieris Kārlis Sebris par paša tēloto Frīdi izdomājis joku, ko stāstījis gandrīz katrā intervijā - draugi viņam pirms filmas teikuši, ka bezdarbnieks nevarot būt tik resns, bet Sebris atbildot - viņš varbūt no bada tā uzpūties!

DVD papildus materiālos iekļautās dokumentālās filmas "Filmas arheoloģija. Pie bagātās kundzes" režisore ir Agita Cāne-Ķīle, scenāriste - Daira Āboliņa. Šī radošā komanda skatītājiem pazīstama jau no iepriekšējām sērijas filmām, kas pētījušas tādu kino leģendu kā "Vella kalpi", "Ceplis", "Pūt, vējiņi" un citu latviešu kino svarīgu darbu tapšanu.

Kinokritiķe Daira Āboliņa stāsta: "Leonīda Leimaņa filma "Pie bagātās kundzes" ir saglabājusi neatkārtojamu 30.gadu dzīves stila sajūtu. Tā ir filma, kuru mēs zinām gandrīz no galvas, bet tikai tagad, restaurētā versijā beidzot spējam ieraudzīt simtiem melnbalto nianšu un gaismēnu, ko slēpj gan brīnišķīgais Mārtiņa Kleina kameras darbs, gan aktierspēles pustoņi.

Uzsākot dokumentālo projektu "Pie bagātās kundzes. Filmas arheoloģija" meklējām dokumentālas liecības, uzklausījām filmas radošās grupas cilvēkus, taču mums ne prātā nenāca, ka šī filma slēpj tik personisku mīlestības un kaislību stāstu."

Sērijā "Latvijas filma" tiek izdotas filmas, kas kļuvušas par notikumu Latvijas kultūras dzīvē. Līdz ar "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" un "Ezera sonāti", "Pie bagātās kundzes" ir starp pirmajām Latvijas kino zelta fonda filmām, kas iznāk DVD formātā ar digitāli restaurētu attēlu un skaņu.

Vēl šī gada pēdējās dienās sagaidīsim arī "Ābols upē" DVD izdevumu - unikālu dokumentālu materiālu, kurā redzēsim galvaspilsētu septiņdesmito gadu sākumā, filmu, kas stāsta par dzīvesveidu un pilsētu, kādas vairs nav, par jaunību un zudušo Rīgu, kas dzīvo cilvēku atmiņās.

Sērijas izdevumi top ar mērķi saglabāt Latvijas kino kultūrvēsturisko mantojumu modernā formātā, papildinot DVD saturu ar izziņas materiāliem par filmu tapšanas procesu. Visiem Latvijas filmas izdevumiem ir subtitri krievu un angļu valodās, filmai "Pie bagātās kundzes" arī vācu, franču un itāļu valodās.

Šī gada beigas Latviešu kino cienītājiem ir īpaši labvēlīgas - DVD formātā pie skatītājiem nonāk ne vien leģendārās filmas "Pie bagātās kundzes" un "Ābols upē", bet arī Latvijas kultūras kanonā iekļautā dokumentālā filma "Šķērsiela", tās otrā daļa "Jaunie laiki šķērsielā", kā arī skandalozā dokumentālā filma "Dokumentālists".

No šodienas "Latvijas Filma" izdevumu "Pie bagātās kundzes" un citas Latvijas filmas iespējams iegādāties mūzikas ierakstu un grāmatu veikalos visā Latvijā, kā arī Baltijas filmu interneta veikalā www.bestbaltic.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!