Foto: Publicitātes foto

Latviešu režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas pilnmetrāžas animācijas filma "Mans mīļākais karš" ("Ego Media") saņēmusi vienu no galvenajām Eiropas vadošā animācijas filmu festivālā Ansī, Francijā. (Festival international du film d'animation d'Annecy) balvām. Filma uzvarējusi festivāla pilnmetrāžas konkursa programmā "Contrechamp", kurā tiks izrādītas 10 pilnmetrāžas animācijas filmas no visas pasaules, liecina informācija festivāla mājaslapā.

Šis ir otrais gads pēc kārtas, kad programmā "Contrechamp" uzvarēja Latvijas režisora darbs. Atgādinām, ka šajā konkursa programmā pērn galveno balvu saņēma Ginta Zilbaloža filma "Projām".

Šogad festivāls Covid-19 pandēmija dēļ nenotika klātiene, bet pārcēlās uz virtuālo vidi. Tāpēc arī apbalvošanas ceremonija notika attālināti.

Filma "Mans mīļākais karš" ir animēts dokumentālais stāsts, pilns sirsnības un godīguma, par pieaugšanu absurda pilnajā laikā no 70. gadiem līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai. Filmas pamatā ir režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas atmiņās balstīti autobiogrāfiski motīvi. Vēsturiskiem faktiem, sadzīviskām reālijām un personiskām atmiņām savijoties ar humoru, nopietnību un atklātību, veidojas cilvēciska un dzīva liecība par vēsturiski nozīmīgu laiku.

Autobiogrāfiskos motīvos balstītais stāsts par padomju Latvijā pavadītu bērnību veidots kā Latvijas un Norvēģijas kopražojums, nacionālo pirmizrādi Latvijā filma piedzīvos rudenī.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma pauž prieku par saņemto balvu: "Fakts, ka divus gadus pēc kārtas Latvijā veidotas animācijas filmas uzvar pasaules nozīmīgākā animācijas filmu festivāla konkursā "Contrechamp", patiesi ir unikāls, pat fenomenāls. Šajā programmā tiek īpaši atlasīti mākslinieciski novatoriski, nekonvencionāli darbi, un Ilzes Burkovskas-Jakobsenas "Mans mīļākais karš", tāpat kā Ginta Zilbaloža "Projām", kas Ansī triumfēja pērn, apliecina Latvijas animācijas režisoru un mākslinieku talantu daudzveidību. Abas Ansī uzvarējušās animācijas filmas ir pilnmetrāžas darbi, pārliecinoši autorkino paraugi, kas apliecina gan konkrētu autoru, gan arī Latvijas animācijas konkurētspēju pasaulē."

Ansī (Annecy) starptautiskais kinofestivāls, kas Francijā notiek jau kopš 1960. gada (šogad 15.-30. jūnijā), ir viens no būtiskākajiem un prestižākajiem animācijas filmu festivāliem pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!