Foto: Publicitātes attēls. Latvijas stends Berlinālē

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē 9. februārī sākas 67. Berlīnes starptautiskais kinofestivāls – viens no pasaules kinofestivālu "lielā trijnieka". Latvijas filmu nozare tajā pārstāvēta gan konkursa un tirgus skatēs, gan ar stendu filmu tirgū un aktrises Elīnas Vaskas dalību Eiropas jauno talantu izlasē "Shooting Stars", portālu "Delfi" informē Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Kā uzsver Matīsa, Berlināles festivāla mērogs ir iespaidīgs – pagājušajā gadā tur nopirktas vairāk nekā 335 000 kinobiļetes un strādājuši vairāk nekā 20 000 kinoindustrijas profesionāļu no 122 valstīm, ieskaitot 3800 žurnālistu no pasaules medijiem.

Jau zinots, ka Latvija pagājušajā gadā triumfēja Berlināles konkursa skatē "Generation", saņemot "Kristāla lāci" par Renāra Vimbas spēlfilmu "Es esmu šeit". Šogad filmas zvaigzne Elīna Vaska atgriežas Berlinālē jaunā statusā – pēc Nacionālā Kino centra pieteikuma viņa izturējusi nopietnu konkurenci un iekļauta Eiropas desmit labāko jauno aktieru izlasē "European Shooting Stars".

Savukārt konkursa skatē "Generation" Latvija ir jau gandrīz regulāra dalībniece, un arī šogad sadaļā "Short Films Generation Kplus" startē Reiņa Kalnaeļļa jaunākā animācijas īsfilma "Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi", kas tapusi filmu studijā "Rija" ar Nacionālā Kino centra atbalstu. Filmas scenārija autors ir grupas "Prāta vētra" mūziķis Kaspars Roga un Hugo dzied Renāra Kaupera balsī, vairāk lasiet šeit.

Kamēr lielais vairums festivāla dalībnieku gaida Berlināles atklāšanas ceremoniju 9. februāra vakarā, Latvijai festivāls sākas jau pulksten 15.10 kinoteātrī "Cinemaxx" ar tirgus skates seansu Uģa Oltes un Mortena Travika dokumentālajam kopražojumam "Atbrīvošanas diena"/ "Liberation Day" (Vides filmu studija). Festivāla tirgus skatē (seanss 13.02. pulksten 13.00) piedalās arī studijas "Mistrus Media" Viestura Kairiša veidotā spēlfilma "Melānijas hronika", kas ir šobrīd populārākā un skatītāju apmeklētākā Latvijas filma.

Līdztekus festivālam notiekošajā Eiropas filmu tirgū (European Film Market) Latvija, kā parasti, ir pārstāvēta ar stendu, kurā sadarbojas Nacionālais Kino centrs, Rīgas domes Rīgas Filmu fonds un Latvijas Kinoproducentu asociācija, stenda dizainu veidojusi Ilze Začeste ("Mozokot"). Nacionālais Kino centrs Berlīnes festivālam sagatavojis arī statistikas kopsavilkumu "Facts & Figures" par visām trim Baltijas valstīm un nozares pārskata žurnālu "Latvian Film Magazine" ar Elīnu Vasku uz vāka un 52 lappusēm par dažādām Latvijas filmu nozares aktualitātēm.

67. Berlīnes kinofestivāls šogad notiek no 9. līdz 19. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!