Foto: Publicitātes foto

ASV kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Labākā ārzemju filma" Latvija pieteiks filmu "Golfa straume zem ledus kalna", trešdien paziņoja Kultūras ministrija.

Vietējiem ekspertiem bija jāizšķiras starp četriem darbiem – režisora Aika Karapetjana "Cilvēki tur", Jura Poškus "Kolka Cool", režisores Ināras Kolmanes filmu "Mona", kā arī Jevgeņija Paškeviča darbu "Golfa straume zem ledus kalna".

Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga uzsvēra, ka filma "Golfa straume zem ledus kalna" visvairāk atbilst tiem elementiem, kas varētu uzrunāt kinoakadēmijas žūriju un arī skatītājus. Proti, tai piemīt vēriens gan stāsta, gan mākslinieciskā nozīmē, filmai ir arī ļoti augsta profesionālā mākslinieciskā kvalitāte. Šie ir tie kritēriji, pēc kuriem žūrija vērtēs filmas, viņa paskaidroja.

"Tas lielā mērā demonstrē arī Latvijas kinoindustrijas iespējas veidot augstas kvalitātes filmas," sacīja Nacionālā kino centra direktore.

Savukārt žūrijas priekšsēdētāja Dita Rietuma atzina, ka lēmums pieņemts balsojumā un nav bijis vienbalsīgs, bet, pēc viņas teiktā, balsojumā uzvarējusī Paškēviča filma ir "piesātināts un mākslinieciski ļoti komplicēts mākslas darbs, kas prasa tikpat adekvātu nobrieduša skatītāja uztveri".

"Mēs skaidri apzināmies, ka Oskarus, iespējams, nepiešķir visu laiku vislabākajām filmām. Jebkura pasaules balva izriet no dažādiem apstākļiem, arī balvas piešķīrēja gaumes, izpratnes par to, kas ir labs, arī no viņa mākslinieciskās pieredzes un piederības noteiktai demogrāfiskai grupai. (..) Mēs ceram, ka Amerikas Kinoakadēmijas biedri, kas veic pirmo atlasi no vairāk nekā 100 filmām, kuras uz šo skati iesūta daudzas pasaules valstis, sapratīs kino valodas komplicētību un viņus ieinteresēs šis ļoti sarežģītais, naratīvi ārkārtīgi blīvais, uz bibliskiem motīviem veidotais stāsts," sacīja Rietuma.

Viņa pieļāva, ka par šo filmu diez vai balsotu jaunieši, bet, tā kā ASV kinoakadēmiju veido "nobrieduši mākslinieki", Rietuma pauda cerību, ka viņi spēs nolasīt filmas vēstījumu.

Viens no žūrijas locekļiem, kas balsoja par "Golfa straumi zem ledus kalna", bija arī Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis, kurš uzsvēra, ka filmā vērojams ļoti profesionāls režisora, operatora, mākslinieka darbs, kas varētu uzrunāt ASV Kinoakadēmijas biedrus, kas ir izglītoti mākslas zinātnē un vēsturē.

Viņaprāt, tas, ka "Golfa straume zem ledus kalna" tapusi vairāk nekā 10 gadu, nav nekas tāds, no kā jākaunas, jo daudzi pasaules režisori savas filmas veido visu mūžu.

Tas, vai Latvija vairāk nekā 100 filmu konkurencē ir iekļuvusi pusfinālā ‒ filmu trīsdesmitniekā, būs zināms decembra vidū, savukārt Oskaram izvirzītās nominācijas tiks paziņotas janvāra vidū, pastāstīja Kalnaellis. Viņaprāt, liels sasniegums būs jau tas, ja "Golfa straume zem ledus kalna" iekļūs pusfinālā, bet pie filmas virzīšanas būs aktīvi jāstrādā lielai komandai, tostarp jāiesaistās arī valsts institūcijām.

Žūrijas pārstāvji un arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende pauda gandarījumu, ka pirmo reizi ekspertiem ir iespēja izvēlēties starp veselām četrām filmām, kas atbilst ASV Kinoakadēmijas kritērijiem.

Gailīte-Holmberga pieļāva, ka tikpat liela spēlfilmu izvēle varētu būt arī nākamajā gadā, tomēr par tālāko nākotni tik lielas pārliecības nav: "Gadi, kas nāks pēc tam, varētu būt sarežģīti, jo pēdējos pāris gados esam uzņēmuši ļoti, ļoti maz filmu."

Ekspertu komisiju veidoja kultūras ministre Jaunzeme-Grende, kino žurnāliste žurnāla "Kino raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa; režisors Jānis Putniņš; Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis; filmu kritiķe, kino vēstures eksperte Dita Rietuma; Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova; Latvijas Universitātes asociētais profesors Viktors Freibergs; Latvijas Kinooperatoru asociācijas valdes loceklis kinooperators Uldis Jancis.

"Golfa straume zem ledus kalna" uzņemta krievu valodā pēc franču rakstnieka Anatola Fransa darbu motīviem un tā "ir savdabīga kolāža, ko veido vairāki mīlas stāsti, plaša mītisko tēlu kopa un divi idejiskie līmeņi - acīmredzamais un mītiskais. Filmā redzamas gan pašmāju zvaigznes - Rēzija Kalniņa, Ģirts Ķesteris, Jānis Reinis, Uldis Dumpis, Pēteris Liepiņš, Vigo Roga, Regnārs Vaivars un Olga Šepicka, gan Krievijas zvaigznes Aleksejs Serebjakovs, Ksenija Rappoporta, Daņila Kozlovskijs, Ville Haapasalo, Jurijs Curilo, Jekaterina Vilkova, Anna Azarova, Jeļena Morozova, Tatjana Ļutajeva, kā arī igauņu aktieris Lembits Ulfsaks un lietuviešu aktieri Ļubomiras Laucavičus, Jekaterina Migicko, Vaida Butīte.

Filmas režisors un producents Jevgēņijs Paškēvics darbojies komandā kopā ar Latvijas un Krievijas profesionāļiem - operatoriem Gintu Bērziņu, un Valēriju Martinovu, māksliniekiem Jurģi Krāsonu un Pavelu Parhomenko, kostīmu māksliniecēm Natāliju Zamahinu un Larisu Braunu, skaņu režisoru Anriju Krenbergu. Filmas līdzproducente ir Natālija Ivanova.

Pasaules pirmizrādi filma "Golfa straume zem ledus kalna" piedzīvoja šī gada 26. maijā Maskavas starptautiskajā kinofestivālā, savukārt, Latvijā tā atsevišķos seansos tika demostrēta jau pavasarī Nacionālā kinofestivāla "Lielais Kristaps" ietvaros. "Lielā Kristapa" balvas saņēma gan filmas režisors, gan operators Gints Bērziņš, mākslinieki Jurģis Krāsons un Pāvels Parhomenko, kā arī skaņu režisors Anrijs Krenbergs. Filma saņēma arī galveno "Kristapu" kā labākā spēlfilma. Latvijas kinoteātros "Golfa straume zem ledus kalna" nonāks šī gada oktobrī.

Šobrīd "Golfa straume zem ledus kalna" turpina iekarot Eiropas un pasaules kinofestivālus, solot panākumus filmas veidotājiem un, neskatoties uz apjomīgo filmas tapšanas laiku - deviņi gadi, apliecinot Latvijas kino māksliniecisko un profesionāli augstvērtīgo potenciālu. Tā jau iekļauta Kauņas un Luksemburgas kinofestivālu programmās, u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!