Foto: Publicitātes foto

Kanādas pilsētā Vinipegā noslēdzies starptautisks bērnu un jauniešu filmu festivāls "Freeze Frame", kurā studijas "Animācijas Brigāde" režisores Daces Rīdūzes filma "Sārtulis / Little Ruddy" (2013) saņēma Jauniešu žūrijas balvu kā labākā īsfilma.

Starptautisko festivālu "Freeze Frame" visu vecumu bērniem jau 19. reizi rīkoja Manitobas provinces galvaspilsētas Vinipegas Mediju mākslas centrs jauniem cilvēkiem, šī bezpeļņas organizācija ar Kanādas valdības atbalstu visa gada garumā piedāvā meistardarbnīcas un mediju programmas skolu jaunatnei, gada laikā iesaistot apmēram 10 000 bērnu un jauniešu. 

Katru pavasari Mediju mākslas centrs organizē festivālu "Freeze Frame", kurā Jauniešu žūrija septiņu cilvēku sastāvā apbalvo labāko spēfilmu, labāko īsfilmu un labāko dokumentālo filmu. Šogad balva tika pasniegta arī kategorijā "Labākā īsfilmu programma", uzvarēja "Animated Fun from the Baltic Countries" - septiņas dažādu vecumu bērniem domātas īsfilmas no Latvijas un Igaunijas, tai skaitā "Sārtulis" un trīs jaunākās filmas no "Avārijas Brigādes" piedzīvojumiem (Tornis, Vāsa un Korrida).

Režisores Daces Rīdūzes leļļu animācija Sārtulis veidota pēc mākslinieces un rakstnieces Margaritas Stārastes - Bordevīkas pasaku grāmatas motīviem.

"Tas ir stāsts par sarkano krāsu zīmuli, kurš no mākslinieces galda nokļūst nepabeigtas bilžu grāmatas savādajā pasaulē. Te viņu pārsteidz gan tikšanās ar Rasēniem, Mežulītēm, Zāles vīriņiem, gan dažādas ķibeles un likstas. Tā ir aizraujoša iespēja Sārtulim iejusties citādās dzīves lomās. Tikai bez sarkanās krāsas viss šķiet dīvains. Lai bilžu grāmata tiktu pabeigta, ir nepieciešams ikkatras zīmuļkrāsas pieskāriens, un jaunie draugi palīdz Sārtulim atgriezties mājās," sižetu klāsta filmas pārstāvji.

Režisore Dace Rīdūze ir ekranizējusi vairākas Margaritas Stārastes zīmētās pasakas: "Zīļuks" (2010), "Sārtulis" (2013) un "Kraukšķītis"(2014), bet pavisam drīz skatītājus priecēs vēl viena pēc Stārastes pasakas motīviem veidota filmiņa - "Zaķu lielā diena", kura TV pirmizrādi piedzīvos aprīļa sākumā Latvijas Televīzijā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!