Šogad latviešu kinorežisors Jānis Streičs svinēs 80. jubileju, viens no viņa visu laiku spožākajiem kino darbiem ir filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", kurā sev neparastu lomu – sirmo lauku večiņu Mirtas tanti – nospēlēja Latvijas teātra leģenda Lilita Bērziņa. Par to, kā aktrise pārsteidza režisoru un kā pārdzīvoja, ka ir pārāk teatrāla kinoekrānam, Jānis Streičs atklāj 360TV raidījumā "Latvijas kultūras leģendas".

Kā aktrise, kura visa mūža garumā bija baudījusi skatuves prīmas statusu, bez kompleksiem pārtapusi bezzobainā lauku sieviņā, režisoru pamatīgi pārsteidzis: "Lilitai bija tādi līdzeni mirdzoši, neticami skaisti zobi, es gudroju, ko ar tiem iesākt. Viņa jau bijusi saģērbusies pie spoguļa grimmētavā. Es skatos, viņa, kā manas domas sajuzdama, noliecās..., skatos, sāk runāt – bezzobaina mutīte..."

"Neticēsies – es nezināju, ka var tā zobus izņemt. Šito varonību.., bet viņa saka - vai es tagad līdzīgai savai "māmiņai" – un pati priecājās! Kad filma bija gatava, bija tradīcija, vecajiem kinoaktieriem to parādīt ..., vai kā viņi gavilēja, ka Lilita – šī karaliene, dāma, kas pāri viņiem visiem stāvējusi, piepeši bija bezzobaina," filmas tapšanas noslēpumus atklāj Jānis Streičs.

Viņš arī neslēpj, ka no sākuma juties bikli viņas priekšā. "Mēs visi ar lielu pietāti izturējāmies. Tomēr tāda leģenda, karaliene, Latvijas skatuves zvaigzne! Toreiz jau viņu nebija tik daudz kā tagad, un tās bija īstās. Prata arī distanci ieturēt... Visa filmēšanas grupa ārkārtīgi pārvērtās, bijām bezgala pieklājīgi, uzmanīgi viens pret otru, nekādas bļaušanas. Vienmēr sekojām, lai viņai būtu, kur apsēsties."

"Ja man vajadzēja izteikt kādu aizrādījumu, vai nebiju ar kaut ko mierā, sacīju tā, lai viņu neaizvainotu, vien klusi pasaucu vien malā."

Streičs arī atklāj, ka pats jaunībā baidījies no aktieriem, bet tad kādā dienā Lilita viņu uzrunājusi: "Mīļais režisor, es gribētu ar jums parunāt "tête–à–tête"!".

Režisors nodrebējis, jo domājis, ka laikam kaut ko ne tā izdarījis. "Bet viņa saka – jūs ar mani, ka ar jēlu olu, es neko nejēdzu, esmu duma, kino vispār nederu, esmu pārāk teatrāla. Sakiet man patiesību acīs, rājiet mani, citādi man smagi, it kā es nebūtu jums līdzvērtīga. Tas man kompleksu kā ar roku noņēma."

Aktrise gan vēl pārdzīvojusi pēc filmas uzņemšanas, ka ir pārāk teatrāla, bet no visām pusēm nākušas uzslavas, apsveikumi par lomu un viņa sev noticējusi.

Stāstu par Latvijas kultūras leģendu – Lilitu Bērziņu – pilnā garumā var noskatīties "360TV".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!