Foto: stock.xchng

Trīs vakarus, no 8. līdz 10. maijam, pulksten 18 nacionālā kino festivāla "Lielais Kristaps" ietvaros Liepājas muzejā demonstrēs Latvijas režisoru dokumentālās filmas par Otro pasaules karu, portālu "Delfi" informē Liepājas muzeja pārstāvji.

Otrdien, 8.maijā, plkst. 18 varēs noskatīties Ināras Kolmanes un Ulda Neiburga dokumentālo filmu "Pretrunīgā vēsture". Filma ir stāsts par trim vīriem - latvieti, krievu un ebreju. Viņu dažādās atmiņas par Otro Pasaules karu, pārdomas par Latvijas vēsturi un šodienas pārliecība ir savdabīgs Latvijas sabiedrības "šķērsgriezums" mūsdienās. Veco vīru stāstus papildina dažādu tautību jaunieši, paužot savu skatījumu par Latvijas sabiedrību.

"Tas ir stāsts par mums – Latvijas sabiedrību, dažādu tautību cilvēkiem ar atšķirīgu vēsturisko pieredzi, kuri dzīvo vienā valstī, taču viņu atmiņas, zināšanas un spriedumi par valsts vēsturi ir atšķirīgi un nereti pat pretrunīgi," saka filmas "Pretrunīgā vēsture" režisore Ināra Kolmane.

Filmā tiek apskatīti vēstures notikumi, kuri risinājušies padomju un nacistu okupāciju laika posmā no 1940. līdz 1945. gadam. Latvietis Kurts Grīnups, ebrejs Edvards Anders un krievs Vitālijs Ļeonovs dalās savās atmiņās ar skatītāju par pieredzēto Rīgas Centrālcietumā, Šķēdes kāpās pie Liepājas, Salaspils koncentrācijas nometnē un cietumā "Smerš" Amatu ielā.

Filma aicina dažādu Latvijas tautību pārstāvjus uz savstarpēju sapratni, kas šobrīd ir īpaši aktuāls jautājums arī Latvijas politikā. Tā saņēmusi "Lielā Kristapa 2012" balvu nominācijā "Labākais mūzikas autors" un žūrijas specbalvu režisorei Inārai Kolmanei par radošu sarežģītu vēstures jautājumu analīzi.

Savukārt trešdien, 9.maijā, plkst. 18 Otrā pasaules kara tēmu turpinās Askolda Saulīša dokumentālā filma "Sarkanais un brūnais". Latvieši Otrajā pasaules karā – procentuāli otra visvairāk cietusī tauta šajā lielvaru slaktiņā. Taču karā ierauto un nokauto skaits ir tikai statistika, aiz kuras ir katra indivīda un veselas tautas traģēdija. Latviešiem, svešu varu rīdītiem, mānītiem un spiestiem, bija jākaro zem svešiem karogiem abās frontes pusēs.

Brālis pret brāli, tēvs pret dēlu. Tas nebija latviešu karš, jo latviešiem tajā nebija, ko iegūt. Tas pat nebija karš starp labo un ļauno, tas bija karš starp Sarkano un Brūno.Filma saņēmusi "Lielā Kristapa" balvu nominācijā "Labākais dokumentālās filmas režisors".

Ceturtdien, 10.maijā dokumentālās filmas par Otro pasaules karu noslēdz Askolda Saulīša "Keep Smiling!". Filma ir stāsts par četriem draugiem, kas brīvajā laikā Latvijas mežos un pļavās meklē bezvēsts pazudušos Otrajā pasaules karā kritušos karavīrus. Kas liek trīsdesmitgadīgiem vīriešiem doties uz aizmirstiem kaujas laukiem? Atbilde uz šo jautājumu jāmeklē dzīves jēgas noslēpumā.

Ar dziļi emocionālu tonalitāti filma izseko nezināma kareivja mājupceļam uz dzimteni pēc vairāk nekā pusgadsimta. Filmas notikumi risinās laikā, kad sācies otrais Irākas karš. Filmas pamatā ir dokumentāls stāsts "Racēji", kas nominēts elektroniskās literatūras balvai EPPI 2003 (ASV).
Filma saņēmusi "Lielā Kristapa" balvas par Labāko filmas scenāriju, Labāko filmas mūziku, Krievijas kino akadēmijas balvas, NIKA nomināciju par labāko NVS un Baltijas filmu un "Interfilm" ekumēnisko balvu.

Ieeja bez maksas. Vietas iespējams rezervēt, iepriekš piezvanot pa tālruni 63420274 vai 29605223.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!