Foto: Rīgas kino muzeja krājums. Kadrs no filmas "Svešās kaislības"

Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" programmā šogad tiks izrādītas divas jubilāra Jāņa Streiča filmas, kas pēc Nacionālā Kino centra iniciatīvas ar Kultūras ministrijas atbalstu ir restaurētas un pieejamas jaunā kvalitātē, portālu "Delfi" informē "Lielā Kristapa" rīkotāji.

Filma "Svešās kaislības" tiks izrādīta "Lielā Kristapa" atklāšanas vakarā, 6. oktobrī. Šis seanss būs veltījums Jānim Streičam, kurš šogad nosvinēja 80 gadu jubileju. Svinīgajā pasākumā viņš saņems "Lielo Kristapu" par mūža ieguldījumu Latvijas kino.

Festivāla programmā iekļauta filma "Mans draugs - nenopietns cilvēks" (1975), kas arī būs skatāma jaunā kvalitātē.

Abu Jāņa Streiča filmu restaurācija notiek jau kopš pagājušā gada, darbs veikts studijā "Lokomotīve". Filmas tiek ķīmiski apstrādātas (nomazgātas) un no jauna ieskenētas no 35mm filmas digitālā formatā.

Filmu restaurācijas darbu vadītājs Roberts Vinovskis stāsta: "Mūsdienu tehnoloģijas nereti ļauj filmas attēlu, piemēram, padarīt vēl košāku un krāsaināku, kā tā ir bijusi, taču restaurācijas uzdevums ir iespējami precīzi atjaunot filmas sākotnējo izskatu, nevis to "uzlabot"." Abu filmu restaurācijā ir piedalījies arī režisors Jānis Streičs un filmas "Mans draugs - nenopietns cilvēks" restaurācijā arī tās operators Miks Zvirbulis.

"Abas šīs filmas meistara daiļradi parāda no diviem atšķirīgiem, bet vienlīdz vērtīgiem rakursiem. Pirmkārt, "Lielā Kristapa" goda seansam izvēlēta emocionāli un vizuāli iespaidīgā pēckara drāma "Svešās kaislības", kuru pats Jānis Streičs uzskata par savu labāko filmu no mākslinieciskā viedokļa, un šim viņa viedoklim piekrīt arī kinokritiķi, saskatot tur režisora kinematogrāfisko paņēmienu un rokraksta kvintesenci. Jānovērtē arī lieliskie aktierdarbi, īpaši Vijas Artmanes tēlojums saimnieces Annas lomā, bet mūsdienu kontekstā svarīgi, ka restaurācijas procesā filma it kā "atgriežas Latvijā", iegūstot latviešu valodā rakstītus titrus – savulaik filma tika uzņemta krievu valodā un tikai vēlāk dublēta latviski," stāsta Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Foto: Foto no Rīgas kinomuzeja krājuma. Kadrs no filmas "Mans draugs – nenopietns cilvēks"

"Savukārt padomju absurda komēdija "Mans draugs – nenopietns cilvēks" ir viena no tautā iemīļotākajām Streiča filmām un ievērojama arī no mākslinieciskā viedokļa – varētu teikt, šī ir pirmā filma, ar kuru Jānis Streičs piedzima kā kinorežisors (pēc piecām spēlfilmām, kuras bija uzņēmis "iesildoties"), apliecinādams sevi kā spilgtu ironijas meistaru un laikmeta raksturotāju ar rūpīgu uzmanību pret detaļām," papildina Rietuma.

Filma "Mans draugs – nenopietns cilvēks" tiks izrādīta divos seansos. Viens no tiem – sestdien, 8. oktobrī plkst. 13.00 "Splendid Palace" Mazajā zālē – būs labadarības seanss, kas tapis sadarbībā ar Kultūras un izglītības biedrību "Kultivators". Filmu papildinās īpašs audio apraksts, kas ļauj arī vājredzīgiem un neredzīgiem skatītājiem kopīgi pieredzēt kino notikumu.

Nozīmīgākais un senākais Latvijas filmu nozares pasākums, Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps", šogad norisinās no 6. līdz 12. oktobrim kinoteātrī "Splendid Palace", kas vēsturiski ir Eiropas un Latvijas filmu mājvieta, nominēto filmu izlase būs skatāma arī kinoteātrī "Cinamon". "Lielā Kristapa" balva kinematogrāfijā tika iedibināta 1977. gadā, un šogad, pateicoties Latvijas Kultūras ministrijas un Nacionālā kino centra atbalstam, ieguvusi nacionālās balvas statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!