Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" svinīgajā noslēguma ceremonijā, kas 13. novembra vakarā norisinājās kinoteātrī "Splendid Palace", triumfējusi Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas hronika", kas saņēmusi balvas sešās kategorijās.

"Melānijas hronika" saņēmusi "Lielo Kristapu" kā Labākā pilnmetrāžas spēlfilma, bet Viesturs Kairišs kā labākais režisors, labākā operatora "Lielo Kristapu" saņēmis Gints Bērziņš, bet Ieva Jurjāne pie balvas tikusi divās kategorijās – Labākā filmas māksliniece un Labākā kostīmu māksliniece. Savukārt Melānijas Vanagas lomas atveidotāja Sabīne Timoteo no Šveices balvu saņēma kā labākā aktrise.

Saņemot galveno "Lielā Kristapa" balvu, Viesturs Kairišs aicināja virzīt uz priekšu čekas maisu atvēršanu. "Es domāju, ka tas ir ļoti būtisks un svarīgs solis, lai Latvija spētu uz priekšu attīstīties. Joprojām bieži nevar saprast, no kurienes kam aug kājas, bieži tiek raustīti dažādi diedziņi, un, manuprāt, mums šai problēmai ir jātiek pāri," "Lielā Kristapa" uzrunā pauda Kairišs.

Savukārt šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo uz ceremoniju nebija ieradusies, taču iepriekš sagatavotajā runā bija teikts, ka viņa savu balvu atdāvina Melānijas Vanagas muzejam.

Jau ziņots, ka tieši "Melānijas hroniku" Latvijas eksperti šogad izvirzījuši cīņai par iespēju kandidēt ASV Kinoakadēmijas balvai nominācijā Labākā ārzemju filma.

Četri "Lielie Kristapi" tika piešķirti dokumentālajai filmai "Atbrīvošanas diena" (rež. Uģis Olte, Mortens Traviks), filma balvas saņēmusi kategorijās Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, Labākais dokumentālās filmas operators – Valdis Celmiņš, Labākais skaņu režisors –Ernests Ansons, Artis Dukaļskis, Labākais montāžas režisors – Gatis Belogrudovs, Uģis Olte.

Trīs "Lielos Kristapus" saņēmušas gan animācijas filma "Bize un Neguļa" (rež. Edmunds Jansons) – kategorijās Labākā animācijas filma, Labākais animācijas režisors, Labākais scenārists (Lote Eglīte), gan arī spēlfilma "Pirmdzimtais" (rež. Aiks Karapetjans): Labākais aktieris – Kaspars Znotiņš, Labākais komponists – Andris Dzenītis, Labākais grima mākslinieks – Maija Gundare.

Bet pa diviem "Lielajiem Kristapiem" nopelnījusi ģimenes piedzīvojumu filma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" (rež. Varis Brasla): Labākā aktrise otrā plāna lomā – Vizma Kalme, un Labākais aktieris otrā plāna lomā – Uldis Dumpis, kā arī dokumentālā filma par leģendāro scenogrāfu Andri Freibergu "Pasaka par tukšo telpu" – Labākais dokumentālās filmas režisors – Krista Burāne, un Labākais animācijas mākslinieks – Toms Burāns.

Filma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" saņēma arī publikas simpātijas balvu, par ko nobalsot varēja portālā "Delfi".

Īpaša žūrijas atzinība par mūsdienu pasaulē neatrisināmu jautājumu risināšanu kinematogrāfā piešķirta dokumentālās filmas "Radinieki" režisoram Vitālijam Manskim un par pārliecinošu varoņa iekšējās un ārējās pasaules atainojumu atturīgā un stilistiski izturētā vēstījumā – animācijas filmai "Oāze" (rež. Gints Zilbalodis). Balvu par Labāko debijas filmu saņēmis vēsturiski avantūristiskais dokumentālais darbs "Vectēva tēvs" (rež. Kārlis Lesiņš). Balvu kā Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma saņēmusi režisora Andreja Verhoustinska dokumentālā filma par Lidiju Doroņinu-Lasmani – "Lidija", bet kategorijā Labākā mazākuma kopražojuma filma apbalvota "Lomu spēles" (rež. Vallo Toomla).

Balvas par nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas filmu nozarē tika 23 kategorijās, saņemtas vairākas īpašās žūrijas un atbalstītāju balvas, kā arī piešķirta balva labākajai studentu filmai.

Jau ziņots, ka Lielo Kristapu 2017" atklājot, Balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā tika pasniegta zīmētās animācijas aizsācējiem Latvijā – Rozei Stiebrai un Ansim Bērziņam. Savukārt, balvu kā Labākā studentu filma saņēmis režisores Lienes Lindes jautri drosmīgais darbs "Septiņas neveikla seksa reizes. Pirmā daļa".

Divas īpašas balvas saņēma arī jaunā režisora Matīsa Kažas dokumentālā debijas filma "Vienu biļeti, lūdzu!" - laikraksta "Diena" atzinību un informatīvā atbalsta dāvanu pasniedza Edgars Kots, bet Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas balvu pasniedza kinokritiķe un "Lielais Kristaps 2017" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa. Rīgas Nami valdes priekšēdētāja Vineta Verika pasniedza balvu par kinoteātrī "Splendid Palace" skatītāko filmu – to saņēma Viestura Kairiša Melānijas hronika.

"Lielā Kristapa 2017" ceremoniju vadīja Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis, bet par muzikālo noformējumu rūpējās grupas "Ezeri".

Turpinot tradīciju, dienu pēc laureātu paziņošanas "Lielais Kristaps" aicina visus interesentus uz publisku diskusiju. Tās ietvaros "Lielais Kristaps" starptautiskā žūrija sniegs komentāru par šī gada nominantu un laureātu darbu, spilgtākajiem iespaidiem un Latvijas kino nozares tendencēm pasaules kontekstā. Diskusija notiks otrdien, 14. novembrī, plkst. 14.00 kinoteātrī "Splendid Palace".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!