Latvijas Televīzija (LTV) 5. un 6. novembrī ar īpašiem svētku raidījumiem atzīmēs 50 gadu darbības jubileju, pavēstīja Latvijas Televīzijas preses sekretāre Inga Vasiļjeva.
Svētku gaisotne Latvijas Televīzijā uzvirmos jau 5. novembra pēcpusdienā, kad uz īpašu pasākumu pulcēsies televīzijas veterāni un bijušie darbinieki. Svinīgā pasākuma laikā tiks prezentēta jubilejas grāmata "Cilvēki TV viļņos", kurā apkopotas LTV darbinieku atmiņas un stāsti. Grāmata tapusi sadarbībā ar izdevniecību "Valters un Rapa", kā arī tipogrāfiju "Preses nams".

Savukārt 6. novembrī Latvijas Televīzija piedāvās īpašu svētku programmu, kuras spilgtākie akcenti būs humora raidījums "Zaķusalas ritmi 1954 - 2004", "Kinogadsimts Latvijā. Telefilma-Rīga", simbolisks basketbola mačs "Kurš - kuru" un "Zvaigžņu balles" translācija no Rīgas Latviešu Biedrības nama, kā arī LTV Ziņu dienesta speciālizlaidumi.

Dienas laikā LTV humora raidījumu klasikā ielūkosies raidījuma "SeMS" vadītāji Kristīne un Mārtiņš, piedāvājot fragmentus no raidījumiem par Hugo Diegu, "Zaķusalas ritmi", "Pirmā prognoze", "Imanta – Babīte" un citiem.

Tāpat LTV demonstrēs raidījumu "Kinogadsimts Latvijā", kas piedāvās atskatu uz studijas "Telefilma – Rīga" darbību. Studija darbojās no 1957. gada, radot gan dokumentālās filmas, gan muzikālās, gan mākslas, gan animācijas filmas.

Svētku programmā notiks arī simboliska basketbola, sumobola un priekabola spēle "Kurš – kuru". Tas būs mačs starp LTV zvaigžņu izlasi un bijušajiem un esošajiem politiķiem, uzņēmējiem un māksliniekiem - Māri Gulbi, Ojāru Kehri, Māri Riekstiņu, Vari Vētru, Uldi Marhilēviču, Ivaru Kalvišķi, Ģirtu Valdi Kristovski un Mārtiņu Bondaru un citiem.

Jubilejas svinību kulminācija būs "Zvaigžņu balle", kas notiks Latviešu biedrības namā. Tajā piedalīsies visi televīzijas darbinieki, amatpersonas, kultūras un politikas prominences.

Ballē televīziju sveiks Inese Galante, Raimonds Pauls, koris "Kamēr", Marija Naumova, Ieva Akurātere, grupas "Prāta Vētra", "Tumsa", "Cosmos", "Labvēlīgais tips" un citi populāri mūziķi un mākslinieki.

Vakara programmas vadītāji būs Ilze Jaunalksne, Ija Circene, Daina Jāņkalne, Sandra Freiberga, Gundars Āboliņš, Dāvids Ernštreits, Edijs Bošs, Uģis Joksts.

6.novembrī no plkst. 8 līdz 18 Rīgas 51.pasta nodaļā notiks "Latvijas Pasta" speciālās aploksnes, kas veltīta televīzijas jubilejai, zīmogošana. Plkst.12 zīmogošanā piedalīsies arī LTV ģenerāldirektors Jānis Holšteins un "Latvijas Pasta" ģenerāldirektors Gints Škodovs.

Jubilejas nedēļā klajā nāks LTV un ierakstu kompānijas "MicRec" sadarbības projekts – DVD "50 gadi 50 dziesmās", kurā apkopotas piecdesmit gadu labākās dziesmas no LTV video arhīva.

Pirmā izmēģinājuma televīzijas pārraide Latvijā notika 1954.gada 6.novembrī no Rīgas televīzijas studijas Linarda Laicena ielā 62 – tika demonstrēta Rīgas kinostudijas mākslas filma "Mājup ar uzvaru". Regulāri raidījumi sākās 1954.gada 20.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!