Foto: Publicitātes foto
26. maijā 70. jubileju svinēs komponists Imants Kalniņš, kura savdabīgā mūzika zīmē neparastu, stilistikā nepārspētu laikmetu Latvijas mūzikas vēsturē un uztverama kā nācijas simbols. Latvijas Televīzija, godinot komponistu jubilejā, skatītājiem piedāvās vairākus īpašus raidījumus, portālam "Delfi" pavēstīja LTV pārstāve Ieviņa Ancena.

Piektdien, 20. maijā, pulksten 19.30 raidījumā "100 g kultūras. Nacionālie dārgumi" diskusiju centrā būs Imanta Kalniņa dziesmas. Imanta Kalniņa dziesmas ir kļuvušas par radoša gara un neatkarības simboliem, par dzīvu latviešu jūtu vēsturi. Viņa mūzikā valda īpaša noskaņa un pasaules, ko spēj saprast tikai savējie. Ar pašām skaistākajām dziesmām Imantu Kalniņu 70. dzimšanas dienā „100g kultūras" studijā sveiks viņa draugi - aktieri, dziedātāji un mūziķi!

Sestdien, 21. maijā, pulksten 21.20 LTV1 programmā būs videofilmas "Par lietām, kuras nekad nepāriet" pirmizrāde. Tās scenārija autore ir Daira Āboliņa, bet režisore - Agita Cāne-Ķīle, operators Jānis Šēnbergs. Komponists Imants Kalniņš - personiski un atklāti par savas dzīves galvenajām vērtībām. Par lietām, kuras pāriet un norimst un par lietām, kuras tā ar nekad nepāriet...

"Man ir: mūzika, debesis un latvietība," - šopavasar, sagaidot savu 70. jubileju, saka Imants Kalniņš. Viņš ir komponists, kurš rakstījis latviešu smeldzīgāko mūziku vienai balsij, bet izraisījis arī muzikālu katarsi simfoniskajā mūzikā, pārpildītām zālēm kājās stāvot. Viņš ir cilvēks, kurš atkal - brīvs no pienākuma lāpīt valsts politiku un dzird mūziku, kura vēl nav pierakstīta.

Pēc videofilmas, pulksten 22.20, īpaši par godu komponista jubilejai LTV1 piedāvās Rīgas kinostudijas mākslas filmas "Ezera sonāte" atjaunotās versijas pirmizrādi! Nacionālā Kino centra restaurācijas programmā šī filma ieguvusi autentisku skaņas un vizuālo kvalitāti, un tieši LTV1 skatītāji pirmie novērtēs šīs kino lentes restaurēto versiju. "Ezera sonātē" īpašu atmosfēru uzbur Imanta Kalniņa mūzika, veidojot gluži patstāvīgu mākslas vērtību. Kopumā pēc "Limuzīna Jāņu nakts krāsā" un "Pie bagātās kundzes" "Ezera sonāte" būs jau trešā filma, kuras atjaunoto versiju demonstrēs Latvijas Televīzija.

Savukārt sestdien, 28. maijā, pulksten 13.50 LTV1 ēterā būs Nacionālā teātra izrāde "Princis un ubaga zēns" ar Imanta Kalniņa mūziku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!