Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Sasoli apbalvošanas ceremonijā Strasbūrā 2021.gada "LUX" Eiropas skatītāju kino balvu pasniedza rumāņu dokumentālās filmas "Kolektīvs" radošajai komandai ar režisoru Aleksandru Nanau priekšgalā.

"Pēc tikko pārdzīvotā perioda cilvēku vēlme sanākt kopā, piemēram, kinoteātros, kļūst arvien aktuālāka," pasniedzot balvu, norādīja Dāvids Sasoli.

Saņemot balvu, "Kolektīva" režisors Aleksandrs Nanau pieminēja filmā analizētās traģēdijas upurus un žurnālistus, kuri to atklāja. "Mēs vēlamies cīnīties pret korupciju, un mums vajadzīga neatkarīgi mediji. Sabiedrības neattīstās bez kultūras izglītības un preses brīvības. Jūsu pienākums ir atbalstīt iedzīvotājus, ieguldīt līdzekļus kultūrā un izglītībā un aizsargāt žurnālistiku," viņš sacīja, uzrunājot deputātus.

Rumānu režisora Aleksandra Nanau filma "Kolektīvs" (oriģinālvalodā "Colectiv") vēsta par ugunsgrēku 2015. gadā Bukarestes klubā "Colectiv", kurā dzīvību zaudēja 27 cilvēki, vēl 180 guva ievainojumus. Drīz pēc tam slimnīcās nomira 37 ugunsgrēkā cietušie, kuru ievainojumi nav bijuši dzīvībai bīstami. Filma seko žurnālistu veiktai izmeklēšanai, kurā atklāj gan korupciju un nepotismu veselības aprūpes sistēmā, gan cilvēku drosmi un pašaizliedzību.

"Kolektīvs" šogad tika nominēts arī "Oskara" balvai kā labākā filma svešvalodā un labākā dokumentālā filma šogad. Balvai bija nominētas arī dāņu režisora Tomasa Vinterberga filma "Vēl pa mēriņam" un poļu režisora Jana Komasas filma "Corpus Christi".

Balvas ieguvēju noteica skatītāju izvēle (50%) un EP deputātu balsojums (50%). Covid-19 pandēmija ir ļoti smagi skārusi radošo un kino industriju. Trīs balvai izvirzīto firlmu demonstrēšana kinoteātros bija ierobežota, un to lielākoties aizstāja seansi tiešraidē.

Tiecoties sasniegt plašāku auditoriju, Eiropas Parlaments LUX skatītāju balvu piešķir sadarbībā ar Eiropas Filmu akadēmiju. EP jau kopš 2007. gada godalgo Eiropas filmas un nodrošinot balvai izvirzīto filmu titrēšanu 24 ES valodās. LUX kino balva ir iemantojusi labu reputāciju kā godalga Eiropā tapušiem kino kopražojumiem, kuri veltīti aktuāliem politiskiem un sociāliem jautājumiem. LUX skatītāju balvas piešķiršanā līdzdarbojas arī Eiropas Komisija un tīkls "Europa Cinemas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!