Foto: Publicitātes foto
Šogad Eiropas Parlamenta LUX kino balvu ieguvusi filma "Pārrautais aplis" ("The Broken Circle Breakdown") - mīlas stāsts par beļģu pāri, kam jāsamierinās ar traģisku zaudējumu.

LUX kino finālam bija izvirzītas arī Klio Bernarda filma "Apvienotā Karaliste" ("Selfish Giant") un Valērijas Golino režisētā "Miele".

Jau ziņots, ka filmas aktrise Vērle Bātensa saņēmusi arī Eiropas kino balvu kā labākā aktrise.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs, sveicot uzvarētāju un finālistus, sacīja: "Stāstot stāstus par to, kas mēs esam vai par to, kas mēs varētu būt, Eiropas filmas palīdz veidot Eiropas kultūras apziņu. Filmu veidotājiem nevajag mūs, Eiropas politiķus, taču mums, politiķiem, vajag jūs, filmu veidotājus. Stāsti un emocijas palīdz attīstīt identitāti. Eiropas filmas veicina kopības sajūtu Eiropā."

Filmas režisors Felix van Groeningen sacīja: "LUX balva ir lieliska iniciatīva - tā liek jums skatīties filmas, kuru jūs citādāk nebūtu noskatījušies. Tā ļauj filmām sasniegt dažādas teritorijas un valstis, dodot daudziem cilvēkiem iespēju tās noskatīties. Tieši tāpēc mēs veidojam filmas."

Eiropas Parlaments katru gadu piešķir balvu, lai iepazīstinātu ar filmām, kas skar Eiropas sabiedrībai svarīgus jautājumus. Trīs finālam izvirzītās filmas tika subtitrētas visās ES oficiālajās valodās un LUX filmu dienu ietvaros bez maksas izrādītas visās ES valstīs. Šogad LUX filmu dienas bija plašākas kā jebkad, jo notika visās 28 ES dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!