Jau nedēļu Latvijas kinoteātros var noskatīties režisora Edmunda Jansona jaunāko veikumu – animācijas filmu "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi". Pirmajā demonstrēšanas nedēļas nogalē tā kļuvusi par skatītāko filmu Latvijas kinoteātros. Filmu novērtējuši gan pieaugušie, gan bērni. Aicinām noskatīties trīs dažādus viedokļus par vienu no noslēdzošajām filmām programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Aktrisei Baibai Brokai filmas noskatīšanās uzjundījusi atmiņas par laiku, kad viņa studējusi Kultūras akadēmijā un bieži bijusi Maskavas priekšpilsētā. Viņa saka, ka Maskačkas sajūtu filmas veidotājiem izdevies precīzi noķert. "Atpazīstu pēc sajūtas, kāda pārņem Maskačkā," saka aktrise.

Tāpat Broka uzteic galveno lomu ierunātājus – bērnus. "Balss multfilmā veido ļoti lielu daļu no tēla. Ļoti būtiski, lai balss saiet kopā ar bildi.

"Edmunds Jansons ir mūsu laika spilgtākais animācijas mākslinieks," pēc pirmizrādes saka TV raidījumu vadītājs un žurnālists Gustavs Terzens. Viņš saka – notiek dižgaru saskarsme. "Mūsdienu rakstniece ir uzrakstījusi autentisku stāstu par autentisku vidi, un mūsdienu animācijas meistars to visu ir pārvērtis jau nākamajā dimensijā. Tas ir labākais, kas var būt," saka Terzens.

Dzejnieks un kultūras žurnālists Toms Treibergs filmu sauc par ļoti krāsainu, tomēr tā nav tā krāsainība, ko piedāvā Holivuda un milzīgas animācijas kompānijas. "Šeit ir tāda pasteļu noskaņa, gan Elīnas Brasliņas mākslas, gan paša Edmunda Jansona rokraksts. Man šķiet, šī jaunā krāsainība animācijā sāk izskatīties gandrīz pēc glezniecības, vai atdzīvinātas ilustrācijas," saka Treibergs.

Šonedēļ filmas radošā grupa dosies ceļā uz Kurzemi, kur ar skatītājiem pārrunās filmas tapšanas aizkulises, radīšanas procesu, kā arī atbildēs uz interesentu jautājumiem. 8. februārī, pulksten 16.30 Kuldīgas kultūras centrā skatītājus gaidīs režisors Edmunds Jansons, producente Sabīne Andersone un māksliniece Elīna Brasliņa. Savukārt, svētdien, 10. februārī, pulksten 12.00 radošā grupa viesosies Talsos, kinoteātrī "Auseklis", bet filmas seanss ar radošo grupu pulksten 15.00 paredzēts Ventspils kino "Rio".

Jau ziņots, ka Animācijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" izplatītājiem tiks izrādīta arī nule atklātajā Berlīnes kino festivālā, pavisam drīz tā ceļos uz kinoteātriem Polijā, bet rudenī runājošo suņu stāsts būs skatāms Francijā.

Edmunda Jansona pirmās pilnmetrāžas animācijas filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" sižets balstīts rakstnieces Luīzes Pastores grāmatā bērniem "Maskačkas stāsts". Filma tapusi animācijas studijā "Atom Art" sadarbībā ar Polijas studiju "Letko" Nacionālā Kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Filmas scenārija autore ir Līga Gaisa, producente – Sabīne Andersone, lomas ierunājuši aktieri Andris Keišs, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Nora Džumā, Eduards Olekts, Baiba Broka, Eduards Zilberts, Māra Liniņa u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!