Foto: No Jāņa Streiča personiskā arhīva

Režisors Jānis Streičs šogad Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" atklāšanā 6. oktobrī saņems kino balvu Lielais Kristaps par mūža ieguldījumu kino mākslā.

Godinot Latvijas kino meistara jubileju, Nacionālais kino centrs atjaunojis vienu no spēcīgākajām režisora filmām "Svešās kaislības" (1983), kas latviešu valodā būs skatāma "Lielā Kristapa" atklāšanā. Festivāla programmā sadarbībā ar biedrību "Kultivators" pirmo reizi īpašajā seansā vājredzīgajiem, kurā uz ekrāna notiekošo darbību pavada balss komentārs, būs skatāma arī Jāņa Streiča filma "Mans draugs – nenopietns cilvēks" (1975). Sadarbībā ar Nacionālo filmu festivālu "Lielais Kristaps" un Rīgas kinomuzeju tirdzniecības parkā "Alfa" 3. oktobrī tiks atklāta fotogrāfiju izstāde "Jānis Streičs un Lielais Kristaps".

Meistars ir daudzkārtējs "Lielā Kristapa" laureāts – balva piešķirta par labāko režiju tādām režisora filmām kā "Teātris", "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", "Cilvēka bērns", balva par labāko scenāriju tikusi filmām "Teātris" un "Cilvēka bērns", labākā filma kolēģu balsojumā – "Vecās pagastmājas mistērija"; balvas kā labākie aktieri saņēmuši Romualds Ancāns par galveno un savu pēdējo lomu filmā "Rūdolfa mantojums" (2010) un Renārs Kaupers par lomu filmā "Vecās pagastmājas mistērija" (2000). 1986. gadā aktrisei Inārai Sluckai piešķirts "Lielais Kristaps" par leitnantes Astras lomu kara drāmā "Tikšanās uz Piena ceļa" (1985), bet 2005. gadā Akvelīna Līvmane saņēma Kristapu par turīgās mājsaimnieces Astras Vītolas lomu TV filmā "Rudens rozes" (2004).

Attēlā, kas pievienots rakstam, redzams Jānis Streičs ar "Lielo Kristapu", ko saņēma par filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (1982. gada sākums). No labās – Streičs, viņa sieva Vida, Lielais Kristaps, filmas operators Harijs Kukels, Streiča un Vidas meita Viktorija (redzama arī filmā "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"), Kukela sieva Skaidrīte Sila, filmas kostīmu māksliniece.

Jau ziņots, ka Nacionālās kino balvas skates notiek no 6. līdz 12. oktobrim. Savukārt balsojums ar labākajām latviešu filmām, kas nominētas "Lielā Kristapa" balvai, notiek portālā "Delfi" līdz 11. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!