Foto: Publicitātes foto

Viestura Kairiša jaunā spēlfilma "Melānijas hronika", ko no 1. novembra demonstrēs visā Latvijā, savu starptautisko pirmizrādi piedzīvos 21. novembrī Ziemeļvalstīs un Baltijā lielākajā kinofestivālā Tallinas "Black Nights", kur "Melānijas hronika" izvēlēta kā viena no 12 oficiālā konkursa filmām, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Tallinas kinofestivāls šogad notiek jau 20. reizi un otro reizi tas nostājies vienā rindā ar Kannu kinofestivālu, Venēcijas, Sasebastianas un citiem, kopumā 15, pasaules kinofestivāliem, kurus starptautiskā producentu apvienība FIAPF akreditējusi kā A klases festivālus.

"Man ir liels gods, ka ar "Melānijas hroniku" starptautiskā auditorija tiks iepazīstināta Tallinas "Black Nights" festivālā, jo tā ir vislabākā vieta, kur pievērst uzmanību tematikai, kas saistīta ar Baltijas reģiona īpašo, turklāt kopīgu vēsturi. Filma tapusi, sadarbojoties dažādu valstu kino profesionāļiem, un tieši tas darba procesā "Melānijas hroniku" no nacionāla stāsta padarīja par universālu," saka filmas režisors Viesturs Kairišs.

"Pirms četriem gadiem festivāla "Black Nights" ietvaros mēs atradām savus pirmos kopproducentus no Somijas, pirms diviem gadiem šeit sākās sadarbība ar Čehijas kopproducentiem. "Black Nights" ir viens no visstraujāk augošajiem festivāliem Eiropā un izcila vieta, lai pievērstu starptautisku uzmanību mūsu filmai," pauž Inese Boka-Grūbe, filmas "Melānijas hronika" producente.

Filma "Melānijas hronika" ir Latvijas ("Mistrus Media"), Čehijas ("8HeadsProductions") un Somijas ("Inland Films") un kopprodukcija.

"Es jutos pagodināta būt par daļu no filmas, kas stāsta par tik nozīmīgu tēmu un attēlo vēsturiskos notikumus, kas diemžēl ārpus Baltijas valstīm ir maz zināmi. Es ceru, ka, pateicoties "Melānijas hronikai", tas mainīsies, un izcilā Sabines Timoteo aktiermāksla kopā ar elpu aizraujošo un viena no Eiropas izcilākajiem operatoriem – Ginta Bērziņa darbu padarīs Melāniju par vienu no svarīgākajiem notikumiem ne tikai Tallinas festivālā, bet arī šī gada Eiropas kino pasaulē, komentē filmas kopproducente Juljeta Zihela no Čehijas.

Filmā galveno lomu atveido šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, kura filmējusies tādās filmās, kā Alises Rorvaheres "Brīnumi", Filipa Greninga filmā "Mīlestība, nauda, mīlestības," kas godalogotas Kannu, Berlīnes un citos festivālos. Sabīne Timoteo pagājušā gadā tika atzīta par Šveices labāko aktrisi kino. Filmā piedalās arī starptautiski atzīti aktieri kā austriešu aktieris Ervins Leders, kurš filmējies gan Stīvena Spīlberga filmā "Šindlera saraksts", Raula Ruīsa filmā "Klimts", kā arī krievu aktieris Viktars Ņemecs, kurš zināms no Sergeja Lozņicas filmas "Mana laime".

Jau ziņots, ka Viestura Kairiša spēlfilmas "Melānijas hronika" pirmizrāde notiks 1. novembrī. Tās pamatā ir izsūtījumu Sibīrijā izdzīvojušas latviešu sievietes, rakstnieces Melānijas Vanagas dzīvesstāsts. Tas ir patiess vēstījums par cilvēcības brīnumu, gara plašumu un ciešanu pilnajiem cilvēku likteņiem lielākajā Latvijas nācijas traģēdijā. Spēlfilmu caurvij sirdi plosošs vēstījums par deportētajām latviešu sievietēm, kurām bija jāizcieš, jāizdzīvo un jāpārdzīvo dzīve Sibīrijā, lai vēlāk atgrieztos un dzīvotu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!