Foto: Publicitātes foto

Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas hronika", kas bija iekļauta Tallinas starptautiskā filmu festivāla "Black Nights" (POFF) konkursa skatē, saņēmusi balvu par labāko operatora darbu.

Bronzas vilka statuete 26. novembra vakarā Tallinā pasniegta filmas operatoram Gintam Bērziņam.

"Melānijas hronika" bija vienīgā Baltijas valstu filma, kas starp 12 kinodarbiem bija iekļauts Tallinas kinofestivāla konkursa skatē. Tās itāļu kinoproducenta un režisora Uberto Pazolīni vadībā vērtēja starptautiskā žūrija. Tajā darbojās arī islandiešu kinorežisors Fridriks Tors Fridriksons, amerikāņu komponists Viljams Goldšteins, somu aktrise Laura Birne, dāņu scenārists Stīns Bille un korejiešu aktrise Kang Sou Juna.

"Absolūts un neliekuļots prieks par šo balvu! Filmēt "Melānijas hroniku" bija emocionāli smagi. Jebkurā gadījumā, tas bija liels izaicinājums gan no radošās puses, gan tīri tehniski, pieņemot dažādus, brīžam arī ne tik patīkamus lēmumus, bet ir prieks apzināties, ka tas nav velti un ir novērtēts. Līdz ar šo balvu novērtēts ir arī visas filmēšanas grupas darbs. Ikviens "Melānijas hronikas" sasniegums ir veltījums visiem uz Sibīriju izsūtītajiem," pēc balvas saņemšanas sacīja filmas operators Gints Bērziņš.

Starptautiskais izdevumus "Screen Daily", kas ir viens no nozīmīgākajiem kino industrijas izdevumiem pasaulē, pēc filmas pirmizrādes rakstīja, ka "Melānijas hronika" ir "acis piesaistošs darbs, kam vajadzētu gūt ievērību festivālos".

Somijas kinoteātros filmu "Melānijas hronika" rādīs jau decembra beigās. Pēc pirmizrādes Tallinā Somijas lielākais laikraksts "Helsingin Sanomat" rakstīja, ka "iespējams, šī ir pirmā par vēsturi stāstošā latviešu filma, kuru var ieteikt ārzemniekiem."

"Mēs esam gandarīti, ka filmai izdevās piesaistīt lielu starptautisko uzmanību gan no mediju, gan festivālu, gan arī izplatītāju puses. Pēc starptautiskās pirmizrādes par filmu interesi izrādīja starptautiskie izplatītāji, kā arī festivālu pārstāvji no Vācijas, Irānas, Ukrainas, Lietuvas, Norvēģijas, kuri izteica vēlmi iekļaut filmu savu festivālu programmās. Tallinā vienojāmies ar vairāku valstu kinoteātru distributoriem un festivālu pārstāvjiem par to, ka "Melānijas hronika" nonāks uz šo valstu ekrāniem," stāsta filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Filma "Melānijas hronika" ir Latvijas (Mistrus Media), Somijas (Inland Films) un Čehijas (8HeadsProductions) kopprodukcija.

Filmā galveno lomu atveido šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, kura filmējusies tādās filmās, kā Alises Rorvaheres "Brīnumi", Filipa Greninga filmā "Mīlestība, nauda, mīlestības", kas godalogotas Kannu, Berlīnes un citos festivālos. Sabīne Timoteo pagājušā gadā tika atzīta par Šveices labāko aktrisi kino.

Foto: no privātā arhīva.

Tallinas starptautiskā kinofestivāla "Black Nights" Grand Prix – bronzas vilka statueti un 10 000 eiro – kā labākā filma ieguva režisora Eitana Annera darbs "A Quit Heart". Žūrija to raksturojusi kā "iedvesmojošu ceļojumu caur cerībām un drosmi".

Labākā režisora balvu saņēmusi irāņu režisore Nargesa Abijara par filmu "Breath", savukārt par labāko scenāriju godalgots rumānis Igors Kobilejanskis, filmas "Eastern Business" scenārija autors.

Tallinas kinofestivāls šogad notika jau 20. reizi un otro reizi tas bija nostājies vienā rindā ar Kannām, Berlīni, Venēciju, Sansebastjenu un citiem, kopumā 15 pasaules kinofestivāliem, kurus starptautiskā producentu apvienība FIAPF akreditējusi kā A klases festivālus. Šogad festivālā piedalījās vairāk nekā 800 ārvalstu viesi un pasaules kino industrijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!