Foto: Andres Teiss (Taska Film OÜ)
"Igaunijā daudzi ir pret imigrantiem, mēs gribējām atgādināt, ka mēs paši tādi esam bijuši," trešdien, 29. martā, žurnālistiem un kino kritiķiem pastāstīja igauņu režisors Jāks Kilmi (Jaak Kilmi), kura jaunākā kinolente "Ātrie igauņu puiši" ("Sangarid") Latvijas pirmizrādi piedzīvos šā gada 5. maijā.

"Mēs, protams, nevaram un necenšamies dot pilnīgas un nopietnas atbildes uz svarīgajiem jautājumiem, kas saistās ar bēgļu krīzi," viņš paskaidroja. "Mēs gribējām radīt komēdiju."

Kilmi veidotā filma, kas uz Igaunijas kino ekrāniem nonāca februārī un izpelnījās gan kritiķu, gan skatītāju atzinību, tapusi sadarbībā arī ar radošo komandu no Latvijas. Filmu īstenot palīdzējis latviešu producents Jānis Kalējs, operators Aigars Sērmukšs, aktrise Jūlija Berngardte, aktieris Dmitrijs Pales un citi.

Kilmi piedzīvojumu komēdijā darbība risinās pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Padomju Savienībā, Somijā un Zviedrijā. Trīs igauņu puiši, kas noguruši no spekulācijām un pelēcības, ar piepūšamo laivu aizbēg uz Somiju, no kurienas vēlāk nokļūst Zviedrijā. Viņi vēlas tikpat lielisku dzīvi, kādu ir redzējuši televīzijas seriālos. Zviedrijā viņus uzņem kā varoņus, taču, kad mediju uzmanība noplok, trijotne atklāj, ka rietumnieki uz viņiem skatās kā uz apnicīgiem iebraucējiem. Lai nebūtu jāstrādā garlaicīgos darbos, viņi sāk kalt neprātīgu plānu, kā tikt pie naudas.

Režisors Jāks Kilmi jau agrāk veidojis filmas par astoņdesmitajiem gadiem. Latvijā kino skatītāji, iespējams, redzējuši 2009. gada filmu "Disko un atomkarš" ("Disko ja tuumasõda"). "Producenti man prasīja, vai vēlos darīt kaut ko līdzīgu," stāstīja Kilmi. "Ir vairāki stāsti par puišiem, kas caur Somiju bēg no Padomju Savienības. Mēs izmantojām šos patiesos stāstus par pamatu mūsu, kā mēdz sacīt, "Odisejai". Parasti tie bija maza mēroga noziedznieki, bet Zviedrijā viņus nereti uzskatīja par brīvības cīnītājiem." Uz to arī atsaucas filmas nosakums oriģinālvalodā, kas tiešā tulkojumā nozīmē "Varoņi".

Savukārt filmas producents Jānis Kalējs uzsvēra, ka "šī filma attiecas arī uz Latviju. Tajā laikā Igaunijā gandrīz viss notika tāpat kā pie mums". Tāpat Kalējs, uzslavējot Kilmi veikumu, ar smaidu piebilda, ka "Latvijā ir par maz komēdiju par nopietnām tēmām".

Kalējs arī skaidroja, ka lēmums par filmas līdzproducēšanu bijis viegls. "Es zināju, ka mūsu uzticamais operators [Aigars Sērmukšs] jau iepriekš bija strādājis ar Jāku."

Vēl Kilmi 2014. gadā, sadarbojoties ar sociālantropoloģi Agnesi Cimdiņu, veidoja dokumentālo īsfilmu par Lucavsalu, kas iekļauta septiņu režisoru veidotajā filmā "Pāri ceļiem un upei" (2015).

Filmas "Ātrie igauņu puiši" scenārija autors – Martins Algus, galvenajās lomās – Merts Piuss, Karls-Andreass Kalmets, Veiko Porkanens. Filmu "Ātrie igauņu puiši" atbalstījis Nacionālais Kino centrs (NKC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!