Foto: Publicitātes foto
84 gadu vecumā mūžībā devies pazīstamais latviešu kinooperators un režisors Uldis Brauns, portālam "Delfi" apliecināja Latvijas Kinematogrāfistu savienības pārstāvji. Publicējam kolēģu izsūtīto sēru vēsti kino meistara piemiņai.

"Ar skumjām paziņojam, ka atkal ievelkam mazo strīpiņu starp diviem datumiem 19.12.1932.-13.01.2017., kurā ietverta diža, bagāta, radoša dzīve. Aizsaulē devies izcilais kinorežisors un operators Uldis Brauns. Cilvēks ar vārdu, ar drosmi, lieliem darbiem un siltu smaidu, viens no pasaulē pazīstamākajiem Latvijas kino meistariem, viens no 60, gadu Latvijas dokumentālā kino avangardistu grupas līderiem," teikts kolēģu piemiņas vēstījumā.

"Tās radošā darbība ieviesa jaunus dokumentālā kino veidošanas principus, kas Pasaules kino vēsturē pazīstami ar nosaukumu – Rīgas poētiskā dokumentālā kino skola. Šī virziena manifests – "Baltie zvaniņi" (1961.), kas iekļauta pasaules nozīmīgāko īsfilmu sarakstā, bija Ulda Brauna operatora debija pēc studijām Valsts Kinematogrāfijas institūtā. Lūk – tik spožs sākums!"

Tam sekoja filmas, kas simtprocentīgi ierakstītas latviešu kino zelta fondā – "Sākums", "Strādnieks". "Celtne" – saskatot tēlaino un būtisko nesamākslotā, dzīvā vidē. Ulda Brauna radošo darbu raksturo globāls vēriens, filozofisks skatījums uz procesiem Latvijā un pasaulē, realitātē atrasti mākslinieciski tēli, asociācijas un metaforas. Tapa lielās formas darbi – "235 miljoni" (1967.), "Ceļojums uz Zemi" (1977.), spēlfilma "Motociklu vasara" (1975.), "Mūsu dzīves zvaigžņu stundas" (1987.) un citas.

Viņa pēdējā darbā "Ardievu, divdesmitais gadsimts!" (2005.) apkopoti arhīvu kino materiāli par Latvijas pretrunu plosīto vēsturi visa gadsimta garumā, liekot līdzdomāt, līdzijust, nestāvēt malā, bet darīt."

2008. gada martā pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filma "Uldis Brauns", kas iekļauta cikla "Kino gadsimts Latvijā"

Atvadīšanās no Ulda Brauna plānota Saldū, 18. janvārī plkst. 13.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!