Foto: Publicitātes foto

Nacionālais kino centrs (NKC) Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā jauniešus mudina iesaistīties animācijas un filmu darbnīcā "Rainis ir", aicinot veidot trīs līdz piecu minūšu īsfilmas pēc Raiņa dzejas motīviem.

Animācijas darbnīcās tiks uzņemti skolēni vecumā no astoņiem līdz 15 gadiem, filmu darbnīcās - no 16 līdz 18 gadiem, informēja NKC vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Interesentiem līdz 30.septembrim jānosūta pieteikums uz e-pastu "rainisir@nkc.gov.lv". Pieteikumā jānorāda darbnīca, kurā vēlas piedalīties, vārds, telefona numurs, iepriekšējā pieredze filmu veidošanā un Raiņa dzejolis, ko vēlas pārvērst filmā.

Filmu darbnīcas vidusskolēniem vadīs režisori Juris Poškus un Dāvis Kaņepe, un filmēšana notiks nedēļas nogalēs pēc individuāla plāna. Savukārt animācijas darbnīcu vadīs animatori Kristīna Ratniece un Ivars Šmits.

Matīsa skaidroja, ka dalība radošajās darbnīcās ir iespēja darboties kopā ar pieredzējušiem profesionāļiem un saprast, kā notiek filmēšanas un animācijas veidošanas process. Tā kā filmēšanai nepieciešamās tehnoloģijas ir plaši pieejamas, iegūtās zināšanas dalībnieki varēs izmantot turpmāk, darbojoties patstāvīgi. Darbnīcās dalībnieki attīstīs radošas idejas par to, kā Raini var uztvert mūsdienās, kādas pārdomas un emocijas tas raisa un kā idejas pārvērst mūsdienīgā medijā - animācijā un filmā.

Animācijas darbnīcā dalībnieki apgūs "stop motion" animācijas tehniku, radīs tēlus, mācīsies, kā atainot kustību, izveidos skaņas noformējumu savām animācijas filmām. Filmu darbnīcās dalībnieki apgūs filmēšanas pamatus, attīstīs scenārijus un nofilmēs savas īsfilmas, balstoties Raiņa dzejā, kam piemīt tāda daudzpusība, ka katrs var to interpretēt atbilstoši savam pasaules redzējumam un atrast tur visu iespējamo.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!