Foto: Vida Press

Kurš būtu varējis iedomāties, ka 2022. gadā par kino industrijā populārāko darbu kļūs Karlo Kolodi bērnu klasika "Pinokio" – iznāca trīs jaunas ekranizācijas. Pat neraugoties uz to, ka brīnumainais stāsts par dzīvo koka lelli uz ekrāna pārceļojis jau desmitiem reižu – gan animācijā, gan spēlfilmās, un eksistē pat pornogrāfiskas versijas. Tomēr šis gads šķiet īpašs, jo teju vienlaikus pie skatītājiem nokļuva gan izklaides giganta "Disney" radītais 1940. gada klasiskās animācijas filmas pārstāsts, gan cita izklaides giganta "Netflix" finansētais atzītā meksikāņu režisora Giljermo del Toro unikālais redzējums. Kāpēc Pinokio stāsts joprojām pievilina kino industriju?

Pragmatiskākā atbilde droši vien būs – jo Kolodi darbam vairs nav autortiesību un tas vienmēr ir bijis ļoti populārs. Tomēr katrai nākamajai "Pinokio" ekranizācijai ir izredzes dāvāt pasaulei jaunu interpretāciju, jo šis stāsts, ko BBC apskatnieks Nikolass Bārbers nesen nosauca par "visu laiku biedējošāko bērnu grāmatu", ietver sevī teju neizsmeļamus resursus gan aizraujošiem piedzīvojumiem visai ģimenei (padomājiet tik, koka lelle atdzīvojas un dodas pasaulē, kas pilna ārkārtīgi dīvainu personāžu un parādību), gan filozofiska rakstura pārdomām un dilemmām, meklējot atbildes uz tādiem jautājumiem kā "Kas ir dzīvība?", "Kas ir nāve?" un "Kas piešķir vērtību mūsu dzīvei?"

"Pinokio" autors Karlo Kolodi (īstajā vārdā Karlo Lorencini) līdz grāmatas tapšanai nonāca pēc kāda izdevēja pasūtījuma. Sākotnēji Kolodi tulkoja franču pasakas, bet pieprasījums bija tik liels, ka vajadzēja kaut ko oriģinālu, un 1881. gadā viņa stāsts sākotnēji tika turpinājumos iespiests bērnu laikrakstā, bet divus gadus vēlāk iznāca arī grāmatā.

Padomju periodā augušajiem noteikti labā atmiņā palikusi arī krievu rakstnieka Alekseja Tolstoja versija "Buratino" ("lelle" itāļu valodā), kas iznāca 1936. gadā. Jāpiebilst, ka Kolodi oriģināls bija krietni vien drūmāks un sirreālāks, turklāt autors bija iecerējis, ka stāsts beidzas ar Pinokio nāvi, kad Kaķis un Lapsa viņu pakar kokā – tikai lasītāju vēlme pēc turpinājuma piespieda autoru "atdzīvināt" savu garabērnu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!