Foto: Publicitātes foto
Turpinot aplūkot šā gada "Oskara" balvas pretendentu sarakstu, piedāvājam iepazīties ar izciliem aktierdarbiem, kas šogad nominēti kategorijā "Labākais aktieris". Šogad uz balvu pretendē pieci pieredzējuši kungi, no kuriem lielākā daļa ir jau reiz saņēmuši nominācijas "Oskaram" par citām savām lomām. Un pat tie, kuri "Oskaram" nominēti pirmo reizi – kā Antonio Banderass un Džonatans Praiss – ir pazīstami kā pieredzējuši un talantīgi meistari. Savukārt atveidoto lomu klāstā – gan šā brīža Romas pāvests Francisks, gan radošas krīzes mocīts režisors, pabalējusi vesternu zvaigzne, šķiršanās peripetijās ierauts vīrs un psihopātiskais komiksu ļaundaris Džokers.

Antonio Banderass par Salvadora Mallo lomu filmā 'Sāpes un slava'



Pazīstamais spāņu aktieris Antonio Banderass pie nominācijas "Oskara" balvai kategorijā "Labākais aktieris" ticis pirmo reizi. ASV kinoakadēmiju viņu novērtējusi par darbu vēl viena spāņu kino dižgara – Pedro Almodovara – filmā "Pain and Glory" ("Sāpes un slava").

Banderass spēlē Salvadoru Mallo – novecojuši, intelektuālu, reiz slavenu kinorežisoru. Viņš nespēj izrauties no radošās krīzes, tomēr saņem piedāvājumu, kas aizsauc pagātnē. Atmiņas par bērnību Valensijā kopā ar vecākiem, jaunību, pirmo mīlestību Madridē, veiksmēm un neveiksmēm, ir tik spilgtas, ka tās viņu atkal atgriež dzīvē, un top jauna, izcila filma.

Aktieris par šo lomu teicis: "Kad es uzsāku filmēties, man aiz muguras bija nopietna aktiera pieredze. Es daudz gribēju ielikt šajā tēlā, bet Pedro sacīja, ka viņam tas neesot vajadzīgs. Strādājot pie šīs lomas, man nācās meklēt pašam sevi, saprast, kur tad esmu īstenais es, starp visiem šiem aktieru šabloniem. Šī filmēšana man kā aktierim bija vislaimīgākais laiks."

Banderass par šo lomu jau saņēmis Kannu kinofestivāla "Zelta palmas zaru" kā labākais aktieris, savukārt pašu filmu vairāki kritiķi nodēvējuši par līdz šim labāko Almodovara darbu.

Leonardo Dikaprio par Rika Daltona lomu filmā 'Reiz Holivudā'



Reiz uz "Oskara" balvu ilgi gaidījušais un 2017. gadā to beidzot saņēmušais Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio ) atkal nokļuvis "Oskara" nominantu sarakstā kategorijā "Labākais aktieris". Viņš nominēts par darbu Kventina Tarantino devītajā filmā "Once Upon a Time in Hollywood" ("Reiz Holivudā").

Dikaprio atveidotais varonis Riks Daltons ir vesternu aktieris 60. gadu Holivudā, kura karjera, tāpat kā paša jaunība, pamazām riet. Viņa labākais draugs, pavadonis un šoferis ir paša dublieris – kaskadieris Klifs Būts, kuru atveido arī "Oskaram" otrā plāna aktieru kategorijā nominētais Breds Pits.

Lai gan filmā ir vairāki personāži, kas reāli ir eksistējuši, kā Romāns Polaņskis, Šārona Teita un Čarlijs Mensons, Riks Daltons ir izdomāts tēls. Taču to iedvesmojuši vairāki reāli aktieri, kuru karjeras iesākās klasiskajā Holivudā, bet panīka 60. gados, un viņi bija spiesti filmēties apšaubāmas kvalitātes itāļu tā saucamajos "spageti vesternos". Tieši tā notiek ar Riku Daltonu. Viņš nedrīkst zaudēt savus ienākumus, auto un glauno mājokli kaimiņos ģēnijam un zvaigznei Polaņskim – vietā, kur lemts notikt šaušalīgākajiem notikumiem Holivudas vēsturē, tiesa – Tarantino versijā.

Leonardo Dikaprio, kurš ir viens no Holivudas vislabāk apmaksātajiem aktieriem, šī ir jau sestā "Oskara" nominācija.

Adams Draivers par Čārlija Barbera lomu filmā 'Laulības stāsts'



Talantīgais aktieris Adams Draivers jau otro reizi ticis nominēts "Oskara" balvai – pērn viņa vārds bija atrodams kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā" par darbu filmā "BlacKkKlansman". Šoreiz nominācija saņemta par Čārlija Barbera lomu filmā "Marriage Story" ("Laulības stāsts").

Draivera varonis ir veiksmīgs teātra režisors Ņujorkā. Viņš iestudē izrādi ar savu sievu Nikolu (Skārleta Johansone) galvenajā lomā. Tomēr abu laulība piedzīvo krīzi un tiek nolemts doties pie mediatora. Neskatoties uz to, šķiršanās ir neizbēgama. Lai gan abi izlemj iztikt bez tiesāšanās un advokātu iesaistes, notikumi risinās pavisam citādi.

"Adams Draivers un Skarleta Johansone kā pāris ir šausmīgs, liekot skatītājam iesaistīties savu attiecību stāsta briesmīgajās atskaņās," šādi recenzijā par režisora Noa Baumbaha (Noah Baumbach) dziļi izjusto šķiršanās drāmu recenzijā rakstīja "The Guardian" autors Pīters Bredšovs (Peter Bradshaw).

Hoakins Fīnikss par titullomu filmā 'Džokers'

Kategorijā "Labākais aktieris" šogad atrodams arī aktieris Hoakins Fīnikss (Joaquin Phoenix), kura karjerā šī ir jau ceturtā ASV kinoakadēmijās prestižās balvas nominācija. Tiesa, līdz šim pie aktieru iekārotās, zeltītās statuetes viņš vēl nav ticis.

Fīnikss šogad balvai nominēts par titullomu filmā "Joker" ("Džoker") un, ņemot vērā jau saņemto nomināciju un uzvaru skaitu par šo lomu, viņam ir lielas izredzas tieši šogad tikt pie sava pirmā "Oskara".

Lai gan Džokera tēls kinoskatītājiem ir labi pazīstams, it īpaši, ja ir iecienītas supervaroņu filmas par Betmenu, Fīnikss lielo ļaundari atklāj pavisam jaunā gaismā. Turklāt viņš īpaši šai lomai pamatīgi novājējis, zaudējot vairāk nekā 20 kilogramu svara.

Filmas notikumi risinās izdomātajā pilsētā Gothemā, sākumā viņa varonis Alekss Fleks mēģina darboties kā klauns un "stand-up" komiķis, tomēr tas ne pārāk labi viņam izdodas. Viņš saskaras ar izsmieklu, vardarbību un ļaunumu, pamazām pats transformējoties psihiski nelīdzsvarotajā Džokerā.

Par Džokera loma Fīnikss jau ir saņēmis "Zelta globusu", Kinoaktieru ģildes balvu un nominēts ne tikai "Oskaram", bet arī Britu kino industrijai balvai (BAFTA).

Džonatans Praiss par pāvesta Franciska lomu filmā 'Divi pāvesti'


Šogad "Oskara" balvas nominantu sarakstā iekļuvis arī britu aktieris Džonanats Praiss (Jonathan Pryce) par pašreizējā pāvesta Franciska atveidojumu filmā "Divi pāvesti" ("The Two Popes").

Filma pievēršas katoļu baznicas vēsturiski nozīmīgajam notikumam 2013. gadā, kad pāvests Benedikts XVI nolēma atteikties no amata un viņa vietā stājās kardināls Horhe Mario Bergolio, tagadējais pāvests Francisks. Ievērojot tradīciju, Romas pāvests amatā tiek iecelts uz mūžu un katoļu baznīcas vēsturē līdz šim bijis tikai viens gadījums, kad pāvests no amata atsakās – 1415. gadā Georgijs XII.

Biogrāfisko drāmu par nesenajiem notikumiem katoļu baznīcas vadībā veidojis režsiors Fernando Meirelles. Filmas stāsts aizved līdz pat 2005. gadam, kad pēc Jāņa Pāvila II nāves pāvesta krēslā nonāca Benedikts VXI. Toreiz pāvesta vēlēšanās otrajā vietā palika kardināls no Argentīnas – Horhe Mario Bergolio. Turpmākajso gados katoļu baznīcu satricināja vairāki skandāli un argentīniešu kardināls gribēja no baznīcas aiziet, taču Benedikts XVII atlūgumu nepieņēma. Filmā abi garīdznieki risina sarunas un izgaismo jautājumus par katoļu baznīcas pagātni un nākotni. Pāvesta Benediksta XVI lomā filmā redzams ekrāna vecmeistars Entonijs Hopkins, kurš par darbu šajā filmā uz "Oskara" balvu šogad pretendē kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!