Foto: Reuters/Scanpix

No 2017. gada 1. jūlija līdz 2018. gada 30. jūnijam Ungārija ir prezidējošā valsts Višegradas valstu grupā (V4). Arī šogad Ungārijas, Slovākijas, Čehijas un Polijas vēstniecības sadarbībā ar kinoteātri "K.Suns" (Elizabetes ielā 83/85) rīko Višegradas grupas valstu filmu dienas Rīgā, kas nu jau kļuvusi par tradīciju. Šī gada festivāla vadmotīvs ir komēdija un tā laikā tiks demonstrētas filmas gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Kā portālu "Delfi" informē Ungārijas vēstniecības pārstāvji, festivāls norisināsies no 21.-26. novembrim. Darba dienu vakaros pulksten 18.00 tiks demonstrētas filmas pieaugušajiem, savukārt nedēļas nogalē (25. un 26. novembrī pulksten 14.00 un 16.00) rādīs animācijas filmas pašiem mazākajiem skatītājiem.

Festivālu 21. novembrī atklās ungāru filma "Smukulīte" (1997. g.). Tā ir groteska muzikāla komēdija par dzīvi Ungārijā sociālisma apstākļos. Filmas darbība sākas 1962. gada 28. augusta rītā, kad tiek izsludināts talantu konkurss, kura uzvarētāji varēs piedalīties vispasaules jauniešu festivālā Helsinkos, tātad nokļūt aiz dzelzs priekškara. Filmas pirmizrāde notika pirms 20 gadiem, tā guva sensacionālus panākumus un ungāru skatītāji gan filmu, gan tajā skanošās dziesmas joprojām ļoti mīl.

22. novembrī tiks demonstrēta slovāku filma "Viss vai nekas" (2017. g.). Tas ir stāsts par attiecībām un sieviešu draudzību, kas sievietes dara stipras. Par vīriešiem, kurus nevar aizmirst, lai gan viņi patiesībā nav tā vērti. Stāstu caurvij sarkasms un humors, dusmas un bezcerība, kaislības, smiekli un asaras, kā arī vīrišķā ego un sievišķās pašapziņas ilustrācija. Tajā ikviens spēs saskatīt pats sevi.

Ceturtdien, 23. novembrī, interesentiem būs iespēja noskatīties čehu komēdiju "Viensētā pie meža" (1976.g.). Tā ir Amerikas Kinoakadēmijas balvas ieguvēja čehu režisora Jiržīja Mencela komēdija, kura stāsta par parastu ģimeni no Prāgas, kas, sapņojot par nelielas lauku mājas iegādi, atrod, kā šķiet, visai izdevīgu variantu. Ironiska, sirsnīga un gudra komēdija, kas pieder pie čehu filmu klasikas un sniedz priekšstatu par parasto cilvēku dzīvi 20. gadsimta 70.- 80. gados toreizējā Čehoslovākijā.

Pieaugušo kinoseansi 24. novembrī noslēgsies ar poļu filmu "Ķermenis" (2003.g.). Tas ir stāsts par Voltēru, kurš nevar mierīgi doties mūžības klusumā, jo viņa ķermenim ir lemts piedzīvot daudzas jo daudzas pēcnāves dēkas. Nelineārs vēstījums plūst un vijas līdzās klejojošam Voltēra ķermenim, kas pa ceļam iziet caur dažnedažādu cilvēku rokām. Voltēra ķermenis nelūgts iejaucas vairāku personāžu dzīvēs, ienesot tajās apjukumu un zināmu drāmas devu, taču iznākums vienmēr ir jautrs, bet sekas visnotaļ absurdas.

No 25.-26. novembrim bērnus priecēs ar viņiem domātam animācijas filmām. Paši mazākie varēs iepazīties ar tādiem varoņiem, kā "Zaķi ar rūtainām ausīm" (Ungārija), "Marceliņu", "Trīs murkšķiem" un "Putnu Gabo" (Slovākija), "Štaflīku un Špagetku" (Čehija), kā arī ar "Boļeku un Ļoļeku" un "Reksi" (Polija).

Filmas būs skatāmas oriģinālvalodās ar subtitriem angļu valodā un tulkojumu latviešu valodā (ungāru filma būs skatāma oriģinālvalodā ar subtitriem angļu un latviešu valodā), savukārt animācijas filmas ir bez teksta un saprotamas ikvienam.

Ieeja visos seansos - bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!