Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien, 14. janvārī, Losandželosā nosaukti šā gada ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" pretendenti. Visvairāk nominācijas saņēmušas filmas "The Revenant" ("Cilvēks, kurš izdzīvoja") un "Mad Max: Fury Road ("Trakais Makss: Skarbais ceļš").

Abas filmas pretendē uz gada labākās filmas titulu, līdz kinolentēm "Bridge of Spies", "Brooklyn", "Room", "Spotlight", "The Big Short" un "Martian" ("Marsietis").

Jau ar "Zelta globusu" un citām balvām novērtētā filma "The Revenant" pretendē uz "Oskara" balvām 12 nominācijās, tai skaitā "Labākais aktieris galvenajā lomā" - Leonardo Dikaprio (Leonardo Di Caprio), "Labākais aktieris otrā plāna lomā" - Toms Hardijs (Tom Hardy), "Labākais režisors" - Alehandro Gonzaless Injaritu (Alejandro González Iñárritu).

Filma "Mad Max: Fury Road" saņēmusi 10 nominācijas, bet Ridlija Skota "Martian" - septiņas.

Kategorijā "Labākais aktieris galvenajā lomā" izvirzīti arī Braiens Kranstons (Bryan Cranston) par lomu filmā "Trumbo", Edijs Redmaiens (Eddie Redmayne) par lomu filmā "The Danish Girl", Mets Deimonds (Matt Damon) par "Martian", Maikls Fasbenders (Michael Fassbender) par titullomu filmā "Steve Jobbs" ("Stīvs Džobs") un jau pieminētais Leonardo Dikaprio.

Nominācijā "Labākā aktrise galvenajā lomā" izvirzītas Brī Lārsone (Brie Larson) par darbu filmā "Room", Keita Blanšeta (Cate Blanchett) par "Carol" ("Kerola"), Šarlote Ramplinga (Charlotte Rampling) par "45 Years", Dženifera Lorensa (Jennifer Lawrence) par titullomu filmā "Joy" ("Džoja"), Saoirsa Ronana (Saoirse Ronan) par lomu filmā "Brooklyn".

Kā labākie otrā plāna aktieri novērtēti Kristians Beils (Christian Bale) par lomu filmā (The Big Short"), Marks Rufalo (Mark Ruffalo) par lomu filmā "Spotlight", Marks Rilans (Mark Rylance) par "Bridge of Spies", Silvestrs Stallone (Sylvester Stallone) par "Creed", kā arī Toms Hardijs (Tom Hardy) par "The Revenant".

Kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā" izvirzītas Alīsija Vikandere (Alicia Vikander) par lomu filmā "The Danish Girl", Dženifera Džeisona Lī (Jennifer Jason Leigh) par lomu jaunajā Kventina Tarantino grāvējā ""The Hateful Eight" ("Pretīgais 8nieks"), Rūnija Mara (Rooney Mara) par filmu "Carol", Reičela Makadamsa (Rachel McAdams) par darbu filmā "Spotlight" un Keita Vinsleta par lomu filmā "Steve Jobs".

Uz labākā režisora titulu bez jau pieminētā Alehandro Gonsalesa Injaritu ("The Revenant") pretendē arī Džordžs Millers (George Miller) par filmu "Mad Max: Fury Road", Lenijs Abrahamsons (Lenny Abrahamson) par filmu "Room", Toms Makkartijs (Tom McCarthy) par "Spotlight" un Adams Makkijs (Adam McKay) par "The Big Short".

2016. gada "Oskara" balvas pretendentu saraksts:

Labākā filma:

"The Big Short";
"Bridge of Spies";
"Brooklyn";
"Mad Max: Fury Road";
"The Martian";
"The Revenant";
"Room";
"Spotlight".

Labākā režija:

"The Big Short";
"Mad Max: Fury Road";
"The Revenant";
"Room";
"Spotlight".

Labāka aktrise:

Cate Blanchett, "Carol";
Brie Larson, "Room";
Jennifer Lawrence, "Joy";
Charlotte Rampling, "45 Years";
Saoirse Ronan, "Brooklyn".

Labākais aktieris:

Bryan Cranston, "Trumbo";
Matt Damon, "The Martian";
Leonardo DiCaprio, "The Revenant";
Michael Fassbender, "Steve Jobs";
Eddie Redmayne, "The Danish Girl".

Labākā aktrise otrā plāna lomā:

Jennifer Jason Leigh, "The Hateful Eight";
Rooney Mara, "Carol";
Rachel McAdams, "Spotlight";
Alicia Vikander, "The Danish Girl";
Kate Winslet, "Steve Jobs".

Labākais aktieris otrā plāna lomā:

Christian Bale, "The Big Short";
Tom Hardy, "The Revenant";
Mark Ruffalo, "Spotlight";
Mark Rylance, "Bridge of Spies";
Sylvester Stallone, "Creed".

Labākā ārvalstu filma:

"Embrace the Serpent" (Colombia);
"Mustang" (France);
"Son of Saul" (Hungary);
"Theeb" (Jordan);
"A War" (Denmark).

Labākā animācijas filma:

"Anomalisa";
"Boy and the World";
"Inside Out";
"Shaun and the Sheep Movie";
"When Marnie Was There".

Viss nomināciju saraksts atrodams "Oskara" balvas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!