Foto: Publicitātes attēls
Latvijas Televīzijā noslēdzies ikgadējais dokumentālo īsfilmu konkurss "Latvijas kods. Latvija šodien", un šogad finansējumu nolemts piešķirt pieciem projektiem, portālu "Delfi" informēja LTV sabiedrisko attiecību speciāliste Agita Pudule.

Darbs pie konkursā uzvarējušo filmu realizācijas sāksies marta beigās, piesaistot gan ārvalstu, gan Latvijas dokumentālā kino ekspertus. LTV ēterā filmas būs skatāmas Valsts svētku laikā novembrī. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu un Nacionālo Kino centru.

Konkursā atbalstītie projekti: “Okupants”, režisors Armands Začs (SIA “Mistus Media”), “Lai smuki!”, režisore Lāsma Ābele (SIA “2D Studio”), “Viss normāli”, režisors Dāvis Kaņepe (Kaņepes laikmetīgās kultūras centrs), “Vectēva tēvs”, režisors Kārlis Lesiņš (SIA “Woodpecker”) un “Latvieši. Valoda”, režisors Dainis Kļava (SIA “Vides Filmu Studija”).

Režisora Armanda Zača filma “Okupants” ir stāsts par kāda savrupi dzīvojoša krievvalodīga puiša centieniem integrēties Latvijas sabiedrībā, kā galveno komunikācijas kanālu ar apkārtējiem izvēloties stand-up komēdijas žanru. Savukārt režisore Lāsma Ābele filmu “Lai smuki!” ir veidojusi kā sociālantropoloģisku pētījumu, kas caur vienkāršu rīdzinieku centieniem radīt patīkamu vidi sev apkārt, mudina skatītāju domāt par katra indivīda nepieciešamību iesaistīties savas apkārtnes sakopšanā. Dāvja Kaņepes veidotā filma “Viss normāli” mudinās aizmirst atteikties no aizspriedumiem pret ieslodzījuma vietām un to iemītniekiem. Filmas galvenie varoņi būs Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē mītošie jaunieši, kuri notiesāti par smagiem noziegumiem. Kārļa Lesiņa “Vectēva tēvs” ir režisora personisks, aizkustinošs stāsts par dzimtas vēsturi Latvijas traģisko vēstures notikumu kontekstā un divu paaudžu pasaules uzskatu sadursmi. Savukārt Daiņa Kļavas filma “Latvieši. Valoda” vēsta par latviešu valodas dialektiem un to atrašanos uz izzušanas sliekšņa, tādējādi fiksējot unikālu Latvijas kultūras šķautni un raisot diskusijas par iespējām to saglabāt.

“Konkursam iesniegto filmu tēmu spektrs ar katru gadu kļūst aizvien daudzveidīgāks. Konkurence ir liela, un visu nosaka filmas ideja par Latviju šodien. Šogad dominēja portretfilmas, kas parāda, ka Latvijā ir daudz stāstu par unikāliem cilvēkiem, kuru indivudualitāte palīdz akcentēt sabiedrībā aktuālas problēmas.” stāsta projekta vadītāja Zane Valeniece, piebilstot, ka darbs pie filmu izvērtēšanas ir liela atbildība. Filmu pieteikumi izvērtēšanā tika ņemts vērā gan saturiskais un mākslinieciskais piedāvājums, gan spēja akcentēt plašai mūsdienu sabiedrībai svarīgus jautājums. Kopumā konkursam bija iesniegti 33 projekti.

Filmu projektus izvērtēja konkursa žūrija: LTV Programmu direktore Jana Semjonova, LTV filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Šarlote Līduma, projekta “Latvijas kods. Latvija šodien” vadītāja Zane Valeniece, LTV Kultūras, bērnu un izklaides satura redaktore Gunta Sloga, LTV Raidījumu daļas redakciju vadītājs Mārtiņš Ķibilds un Baltijas Mediju izcilības centra vadītāja Rita Ruduša.

Konkurss “Latvijas kods. Latvija šodien” tiek organizēts jau ceturto gadu. Tā mērķis ir atbalstīt filmas, kuras dokumentē šodienas Latvijas dzīvi, vidi un cilvēkus, meklē individuālajos stāstos plašāku sociālu, kultūras un vēstures kontekstu, atsedz laikmetam raksturīgas tendences dažādās dzīves jomās. Projektu pieteicēji ir aicināti aktualizēt sabiedriski nozīmīgas tēmas, kuras ir pelnījušas plašāku uzmanību un līdz šim nav pienācīgi iztirzātas. Konkursa “Latvijas kods. Latvija šodien” projektu pieteicēji tiek aicināti apvienot analītisku skatījumu un māksliniecisku redzējumu īsā, kodolīgā televīzijas dokumentālās filmas žanrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!